Dikke naties kosten meer

Mootz
donderdag, 21 juni 2012 om 00:00
welingelichtekringen header 1
We zijn inmiddels met meer dan 7 miljard mensen op de wereld. Dat zijn er flink wat. Die gaan bewegen, hebben energie nodig, produceren afval, verbruiken grondstoffen. Als je het eerlijk beschouwt kun je stellen dat mensen met z´n allen samen de grootste bedreiging voor onze planeet vormen en hoe dikker ze zijn des te grotere last voor de planeet vormen ze.
Het is niet voor niets dat mensen die met het milieu bezig zijn vaak stellen dat het een prioriteit is om de groei van de wereldbevolking te temmen. De verenigde Naties voorspellen dat er in 2050 bijna 9 miljard mensen op de wereld zijn.
Het gaat echter niet alleen maar om aantallen. Het blijkt dat het ook belangrijk is hoe zwaar mensen zijn. Een Dikkerd verbruikt meer energie en vervuilt ook meer dan een dunnerd. In het wetenschappelijke tijdschrift BMC Public Health wordt een schatting gemaakt van hoeveel extra energie er nodig is door overgewicht. Bij elkaar wegen alle mensen momenteel 287 miljoen ton. 15 miljoen daarvan is overgewicht en 3,5 miljoen is extreem overgewicht. Als we de energie van het overgewicht zouden kunnen gebruiken zou de wereld de komende 20 jaar zonder andere energievoorziening toe kunnen. Maar hoe haal je het uit als die buiken en zwembandjes?
Nee, het kost alleen maar meer. Een dikke bevolking vervoeren kost heel wat meer energie. Deskundigen vinden daarom dat het geen zin heeft statistieken van hoeveelheden inwoners in een land te bekijken. Je zou in de toekomst eerder rekening moeten gaan houden met het gezamenlijk gewicht. Extra dikke naties zouden dan ook extra bij moeten dragen in het oplossen van de milieuproblematiek.
Het artikel zal wel niet toevallig nu net verschenen zijn. Mogelijk hadden de auteurs nog de intentie om een bijdrage te leveren aan de discussies tijdens de milieuconferentie in Rio de Janeiro.
Bron(nen): Bron afbeelding