Het sleutelwoord is broccoli’: Deze week erop of eronder voor Obama

Dit wordt een beslissende week voor Barack Obama. Alle helpers weg! De opiniepeilers doen er niet toe. Gulle geldgevers niet. Kritische journalisten evenmin. En gewone kiezers al helemáál niet.


Deze week is het woord aan het Supreme Court. Negen veelal bejaarde en voor het leven benoemde dames en heren die het ziektekosten-plan van Barack Obama toetsen aan de grondwet.

Van acht rechters weten we wel zo’n beetje wat ze vinden. Vier zijn er rechts en tegen. Vier links (nou ja, links voor Amerikaanse begrippen dan) en vóór het plan van Obama. De negende rechter brengt de beslissende stem uit. Rechter Anthony Kennedy stemt waarschijnlijk tegen, heel misschien voor.

Als het ziektekosten-plan wordt verworpen is Obama in diepe problemen. Het is het progressieve kroonjuweel van zijn eerste regeerperiode.
Maar voor zijn tegenstanders is het ’t harde bewijs van het on-Amerikaanse linkse verderf dat over de natie wordt uitgestort sinds Barack Obama president is.
Het verwerpen van Obama Care is voor tegenstander Mitt Romney een godsgeschenk: ”Zie je wel: Zelfs ons hoogste rechtsorgaan vindt Obama een gevaarlijke, machtsbeluste ‘lefty’. Blijf uit zijn buurt. Stem op mij.”

Broccoli

Gaat het in dit debat om het lot de 50 miljoen Amerikanen zonder ziekteverzekering? Of om de honderden kleine plattelandsklinieken die wel of niet worden opgeknapt? Om de ontelbare zieke Amerikanen die behandeling van klachten uitstellen omdat ze het niet kunnen betalen.
Nee, het is veel simpeler.
Mag de overheid u en mij verplichten om broccli te eten?
Broccoli? Yep. Daar zit de kern.

Even uitleggen: De Obama-wet lijkt op wat in Europa al sinds mensenheugenis heel gewoon is. Iedereen heeft in beginsel een ziekteverzekering. Heel logisch en onomstreden. Maar in de VS dus niet.
Obama wil werkgevers en burgers wel verplichten een verzekering te nemen.  Dat is tegen het zere been van rechts Amerika. “Daar heb je weer zo’n linkse democraat die de overheid wil laten beslissen hoe mensen hun leven inrichten.” Obama als almachtige socialist met een overheid (de ‘nanny state’) die burgers als een kinderjuf betuttelt.

En die broccoli dan? Antonin Scalia is één van de meest conservatieve leden van het Supreme Court. Hij ondervroeg een voorstander van het Obama-plan over die verplichte verzekering. Mag de overheid burgers straks ook dwingen om (gezonde) broccoli te eten, wilde Scalia weten.

Is het kiezen van eten niet iets anders dan het recht op ziekteverzekering? Ja, héél anders. Maar dat doet er niet toe. De eenvoud van de vergelijking is onweerstaanbaar. Bij Google levert de combinatie ‘Obama – broccoli’ 2.330.000 hits op!

Het is een gouden beeldspraak. Iedereen denkt: “Ben je betoeterd. Mag ik zélf weten wat ik koop, alsjeblieft”. En die groene broccoli? Best wel een beetje ‘n linkse groente… Yuk!”
Niemand leest de duizenden pagina’s van de nieuwe wet. Iedereen kent nu de broccoli-vergelijking.
Eén trefzekere oneliner is machtiger dan stapels papier met saaie wetten.

Enge droom

De voorspellingen voor Obama zijn somber. Het zou een wondertje zijn als Kennedy linksaf (richting broccoli) gaat. Hij gaat waarschijnlijk rechtsaf.
Zou daar postuum Ronald Reagan staan te wenken die ooit zei: “De overheid lost geen problemen op. De overheid ís het probleem”.

En de engste droom voor Reagan
, de aartsvader van rechts Amerika? “Iemand van de overheid die tegen je zegt: Ik kom uw problemen oplossen”. Griezelig!
Engste droom van Barack Obama?
“Broccoli”.

Bron(nen):   SFGate  NYT  WSJ