Nieuwe studie: Vissen voelen pijn net als wij

Een argument van veel mensen om geen vlees, maar wel vis te eten is dat vissen minder pijn zouden voelen. Maar dat blijkt niet waar. Volgens een nieuwe studie, die in Philosophical Transactions of the Royal Society verscheen, voelen vissen zelfs pijn op dezelfde manier als wij.

Hoofdonderzoeker Lynne Sneddon van Liverpool University legt uit: "Als we de lippen van vissen een pijnlijke stimulus geven dan wrijven ze met hun mond tegen de zijkant van de kom net als wij over onze teen wrijven wanneer we hem stoten."

Sneddon bestudeerde verder het gedrag van verschillende soorten vissen als ze werden gevangen met een hengel of juist op een meer humane manier. Ze ontdekte dat bepaalde vissen minder aten nadat ze gevangen waren met een haak in plaats van zonder. Goudvissen die een elektrische schok kregen, vermeden dagenlang het gebied waarin dat gebeurde. Het lijkt erop dat de herinnering aan de pijn ervoor zorgde dat ze niet terug keerden naar de plek.

De vissen kregen zelfs pijnstillers toegediend, waarna hun gedrag weer hetzelfde werd als voordat ze pijn hadden. "Als we accepteren dat vissen pijn lijden dan heeft dat gevolgen voor hoe we ze behandelen. Dan zouden ze voortaan op een veel humanere wijze moeten worden gevangen," aldus de onderzoekster.