Gigantische ijsberg afgescheurd van Antarctica

Een ijsberg ter grootte van de provincie Utrecht is afgebroken van het Amery-ijsplateau in het oosten van Antarctica. De breuk zou niet het gevolg zijn van de opwarming van de aarde.

De ijsplaat is 1.636 vierkante kilometer groot, wat neerkomt op een oppervlak van 50 bij 30 kilometer. Het is de eerste keer in vijftig jaar dat zo'n groot stuk ijs afscheurt. De afkalving komt niet als een verrassing voor wetenschappers. Ze volgen de plaat al twintig jaar en de afkalving vond plaats vlakbij de locatie die de 'losse tand' wordt genoemd. Het ijs zat daar maar heel dunnetjes vast.

De Amery-ijsplaat is 60.000 vierkante kilometer groot. Water stroomt er 550 kilometer ver onder door. Ben Galton-Fenzi, glacioloog bij het Australische Antarctica Programma, zegt dat de afkalving is gedetecteerd door middel van satellietbeelden. "De breuk zal niet direct het niveau van de zeespiegel beïnvloeden, omdat de ijsplaat zelf al dreef, net als een ijsblokje in een glas water," aldus de wetenschapper. "Maar het is interessant om te zien hoe het verlies van ijs invloed heeft op het smelten van de oceaan onder de ijsplaat en de snelheid waarmee het ijs verdwijnt van het continent."