‘s Werelds belangrijkste zakenbank: Tokio en New York lopen gevaar door klimaatverandering

Goldman Sachs waarschuwt in een nieuw rapport voor de gevolgen van klimaatverandering voor grote wereldsteden. Volgens 's werelds meest invloedrijke zakenbank lopen Tokio, New York en Lagos serieus gevaar door de opwarming van de aarde.

De bank meldt dat 40 procent van de wereldbevolking op minder dan 100 kilometer afstand van de kust woont. Een tiende woont zelfs in een gebied dat minder dan 10 meter boven de zeespiegel ligt. Vooral New York, Tokio en Lagos gaan volgens de bank veel meer last krijgen van stormen, overstromingen en ander natuurgeweld. Ook steden die minder dan 10 meter boven zeeniveau liggen lopen een groter risico op overstromingen. Daaronder vallen onder meer Miami in Florida, Alexandrië in Egypte, Dhaka in Bangladesh en Sjanghai in China.

Maar de gevolgen zijn veel breder weet de bank. De landbouw loopt gevaar, want “hogere temperaturen en veranderende neerslagpatronen kunnen de opbrengst en kwaliteit van voedsel verminderen, maar kunnen ook groeiseizoenen en landbouwgebieden veranderen,” klinkt het. Verder waarschuwt Goldman voor "frequentere, hevige en langer durende hittegolven, verwoestende weersomstandigheden, zoals stormen, wind, overstromingen en branden, veranderende ziektepatronen en voedsel- en watertekorten." De bank wil dat overheden in actie komen: "Ondanks de onzekerheid rond het moment en de grootte van de impact, is het voor sommige steden een goed idee om nu te gaan investeren in aanpassingen."

Bron(nen):   Business Insider