Verbeteren kamerplanten echt de luchtkwaliteit?

Planten zijn mooi, gezellig en geven een goed gevoel, alsof je toch iets van natuur in je huis hebt. Maar verbeteren ze ook echt de luchtkwaliteit, zoals veel mensen beweren?

Een studie van NASA uit 1989 toonde aan dat planten de lucht in je huis zuiveren. Sindsdien zijn er nog meerdere onderzoeken uitgevoerd, die dat bevestigen. En toch lijkt het effect van planten op de luchtkwaliteit in huis erg tegen te vallen. Want waar NASA en de andere onderzoekers geen rekening mee hielden, is het verschil tussen een afgesloten laboratorium en een huiskamer of kantoor.

Professor Michael Waring en student Bryan Cummings namen de studies opnieuw onder de loep aan de hand van hun berekening van de snelheid waarmee planten vluchtige organische stoffen in een kamer verdunnen of afbreken. Ze concluderen dat een airco de lucht veel sneller en beter zuivert dan planten. Volgens hun berekeningen zijn er tussen de 10 en 1000 planten per vierkante meter vloeroppervlak nodig om de lucht in hetzelfde tempo te zuiveren als een airconditioningsysteem.

Hun studie verscheen in vakblad Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology

Bron(nen):   HLN