De insecten-apocalyps komt eraan: dit kun je eraan doen

Het wordt de ongemerkte apocalyps genoemd: het aantal insecten neemt wereldwijd in snel tempo af. Meer dan 40 procent van de soorten wordt met uitsterven bedreigd. Wetenschappers zijn bezorgd. "Als deze massa-extinctie doorzet, zijn de gevolgen enorm."

Dat zegt Dave Goulson, biologieprofessor aan de Britse University of Sussex. Hij werkte mee aan een nieuw rapport over de huidige insectenstand. "Driekwart van onze gewassen is afhankelijk van insecten. Veel soorten kunnen niet meer groeien. We zullen in de toekomst geen dingen als aardbeien meer hebben," zegt hij tegen CNN. "We kunnen geen 7,5 miljard mensen voeden zonder insecten."

De wetenschapper laat weten dat we er zelf wat aan kunnen doen. "Insecten leven in onze parken en tuinen. Je kunt met je eigen tuin echt het verschil maken. Een grotere uitdaging is om de landbouw insectvriendelijker te maken. Minderen met pesticiden zou enorm helpen."

Voor wie een tuin heeft adviseert hij om het gras minder te maaien en het onkruid wat meer te laten groeien. Wilde bloemen zijn goed voor bijen, aldus de professor. Plant verder bloemen als lavendel, buddleja en kattenkruid om bijen en vlinders aan te trekken. Ook kan een insectenhotel of vijver helpen. Vermijd pesticiden, raadt de wetenschapper nog aan.

Bron(nen):   CNN