Honden blijken veel slimmer dan gedacht

Je hond is nog intelligenter dan je al dacht. Niet alleen begrijpt hij eenvoudige opdrachten als 'zit' of 'blijf', je trouwe viervoeter herkent ook accenten, onderscheidt het geblaf van verschillende honden en hoort het verschil tussen klinkers.

Dat blijkt uit een nieuwe studie van de universiteit van Sussex. "Ik wist dit al 30 jaar", zegt hondengedragsdeskundige Martin Gaus tegen RTL Nieuws. "Mensen die veel met honden omgaan weten dat de dieren ons goed begrijpen, maar het is mooi dat dit bevestigd wordt door de wetenschap." 

De onderzoekers filmden 42 honden die naast een speaker zaten. Steeds als ze een nieuw woord hoorden, spitsten ze hun oren of gingen dichterbij zitten ten teken dat ze het woord onderscheidden van een ander woord. Ook kleine verschillen en accenten riepen andere reacties op.

Volgens Gaus hebben honden het taalniveau van een peuter. "Ze herkennen elkaars blaffen, dat werkt op dezelfde manier als bij mensen. Als ze een hond horen blaffen, weten ze precies of ze al wel eens hebben gesnuffeld". 

Er is zelfs een bordercollie, genaamd Chaser, die maar liefst duizend speeltjes herkent bij naam en ze op commando kan brengen.

Bron(nen):   RTL Nieuws