Schokkende timelapse-video: Een halve eeuw aan smeltende gletsjers in beeld

Bijna een halve eeuw aan beelden van steeds sneller smeltende gletsjers tonen haarscherp aan hoe overal ter wereld de aarde opwarmt.

De nieuwe timelapse-video van glacioloog Mark Fahnestock  van de University of Alaska Fairbanks laat zien hoe de gletsjers en ijsplaten van Alaska, Groenland en Antarctica zich ieder jaar verder terugtrekken en niet meer volledig aan groeien.

Het is volgens de wetenschappers een duidelijke illustratie van de verwoesting die door klimaatverandering wordt aangericht. Je ziet bijvoorbeeld hoe de Columbia-gletsjer op Alaska stabiel blijft tot halverwege de jaren tachtig en daarna langzaam uit elkaar valt. Het is nu een van de snelst smeltende gletsjers ter wereld.

Op Groenland gaat het niet veel beter. Uit satellietdata van 1985 tot 2018 blijkt dat de gletsjers gemiddeld met vijf kilometer zijn afgenomen. Na 2000 is er overal een versnelling waar te nemen van het smeltproces. "Één ding dat opvalt is dat overal op Groenland de ijsplaten smelten," aldus glacioloog Michalea King van de Ohio State University. "Het is niet beperkt tot één regio."

Een omgekeerd patroon is ook te zien: het aantal meren neemt toe. "We zien de laatste 20 jaar overal meren ontstaan waar eens ijsvlakten waren. Er is een toename van 27 procent," doet ook glacioloog James Lea van de universiteit van Liverpool een duit in het zakje. "Er komen ook steeds meer meren in hoger gelegen gebieden. Regio's waar we ze niet hadden verwacht tot 2050 of 2060."

Bron(nen):   Science Alert