Nederlandse toezichthouder liet tomatenkwekers jarenlang verboden middel gebruiken

Tomatenkwekers konden jarenlang een verboden gewasbeschermingsmiddel, genaamd V10, illegaal gebruiken. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) stond dat toe, blijkt uit stukken die NRC inzag.

Het betreft een vaccin tegen het agressieve pepinomozaïekvirus, dat ervoor zorgt dat tomatenplanten nauwelijks nog tomaten kunnen produceren. Het middel is onschadelijk voor mensen, maar kan er wel toe leiden dat het virus zich verspreidt onder gezonde, jonge plantjes en muteert in een agressievere variant.

Tot 2013 was V10 verboden, daarna werd het slechts heel beperkt toegestaan, maar vanaf september vorig jaar mag het weer volop gebruikt worden. Uit de stukken die het NRC inzag, blijkt dat tomatenkwekers het middel al vanaf 2006 op grote schaal gebruikten.

Zowel de NVWA als het ministerie van LNV waren daarvan op de hoogte, blijkt uit brieven en andere documenten. Ook René van der Vlugt, hoogleraar ecologische plantenvirologie aan de universiteit van Wageningen, wees de NVWA op het verboden gebruik van V10. Maar er is nooit ingegrepen.

Bron(nen):   NRC