De kracht van grasland in de strijd tegen de opwarming van de aarde

Klimaat, natuur en milieu
vrijdag, 22 oktober 2021 om 11:41
anp 439094250
Je hoort over bossen en oceanen die CO2 absorberen, maar we hebben nóg een natuurlijk wapen in de strijd tegen klimaatverandering: grasland. Daarover schrijft CNN.
Van alle CO2 die is opgeslagen in ecosystemen op land, kan ongeveer 34 procent worden teruggevonden in graslanden, blijkt uit data van het World Resources Institute. Dat is niet veel minder dan de 39 procent die is opgeslagen in bossen.
Een recente studie van de universiteit van Manchester laat zien dat graslanden in het Verenigd Koninkrijk meer dan 1,8 miljard ton CO2 absorberen. Dat is gelijk aan de jaarlijkse uitstoot van 400 miljoen auto's. "Maar grasland wordt genegeerd in het meeste klimaatbeleid," zegt onderzoeksleider en ecologieprofessor Richard Bardgett.
Een andere studie, die in 2018 verscheen, concludeerde al dat grasland in Californië een veel grotere rol kan spelen dan bossen bij de absorptie van CO2, aangezien ze minder kwetsbaar zijn voor brand en droogte. Dat komt doordat gras CO2 vooral vasthoudt in wortels onder de grond - zelfs in tijden van droogte - in tegenstelling tot bossen waar de koolstofdioxide verspreid is opgeslagen in de bomen.
VeeMaar weilanden kunnen ook juist een bron van emissies worden als er bijvoorbeeld vee oploopt dat methaan uitstoot. Ook neemt de hoeveelheid grasland wereldwijd af door de groeiende behoefte aan vlees, zuivel en soja.
De Cerrado in Brazilië, de savanne met de grootste biodiversiteit ter wereld, is gehalveerd in omvang, ten faveure van de vlees- en sojaproductie, meldt het Wereldnatuurfonds (WWF). Het betekent dat de Cerrado iedere drie maanden een gebied verliest ten grootte van de stad Sao Paolo.
In China verkeren veel weilanden in een 'staat van ecologische crisis' volgens wetenschappers door overbegrazing. De Great Plains in de VS worden elke minuut vier voetbalvelden kleiner door de expansie van akkerland, schrijft het WWF in een rapport in 2020.
"Het belang van grasland voor de opslag van CO2-uitstoot, betere biodiversiteit, duurzame voedselproductie en watermanagement wordt nog steeds over het hoofd gezien door de overheid," zegt Ian Dunn, directeur van de Britse organisatie Plantlife, tegen CNN.
Bron(nen): CNN