Geamputeerde kikkerpoot groeit weer aan door medicijn

Klimaat, natuur en milieu
maandag, 31 januari 2022 om 14:28
anp 439417626
Het mag met recht een doorbraak worden genoemd: met een cocktail van medicijnen is het wetenschappers van Harvard gelukt om de geamputeerde achterpoot van een kikker weer aan te laten groeien.
Ze amputeerden de poot van een Afrikaanse klauwkikker. Die kreeg een kleine 24 uur lang een medicijnencocktail via een siliconen kapje dat om de wond zat. De middelen moesten ontstekingen remmen, de collageenproductie stimuleren en de groei van nieuwe zenuwvezels, bloedvaten en spieren bevorderen.
Het wonder geschiede: in anderhalf jaar tijd groeide de achterpoot weer aan. De wetenschappers probeerden het nog bij tientallen kikkers en bij een groot deel daarvan groeide eveneens de poot weer aan. De poot kon bewegen, reageerde op aanrakingen en kon worden gebruikt om te zwemmen.
Wetenschappers zijn enthousiast over de mogelijkheden bij mensen, al is er nog een lange weg te gaan. Expert Bob Lanza spreekt van een 'verbazingwekkende prestatie'. “Hoewel kikkers een veel grotere regeneratieve capaciteit hebben dan mensen, is dit een zeer belangrijke eerste stap. Met de juiste combinatie van medicijnen en factoren zou een vergelijkbare benadering mogelijk de regeneratie kunnen stimuleren en verloren functies kunnen herstellen bij mensen.”