Zware windstoten in hele land: “Haal je tuinmeubels binnen”

Het begint vanavond echt hard te waaien met windstoten tot 120 kilometer per uur. Daarom geldt voor het hele land code geel. Het is storm Dudley die de rust verstoort. Het advies is om al je tuinmeubilair en andere spullen die nog buiten staan, binnen te halen.

Dudley bevindt zich momenteel boven de Noordzee. Meteoroloog William Huizinga van Buienradar legt uit aan RTL Nieuws: "Hij maakt nu de oversteek naar Denemarken en het zuiden van Zweden. De stormdepressie zelf ligt dus best een stuk bij ons vandaan. Maar de wind die bij Dudley komt kijken, trekt wel over ons land en kan behoorlijk wat schade veroorzaken."

Huizinga: "Het begint als eerste hard te waaien langs de westkust, daar komen we al snel op windkracht 8 uit. Die stormachtige wind is voor de kust niet heel bijzonder. Maar de windstoten die daarna zullen volgen in het hele land zijn dat wel."

Vanavond en vannacht trekken buien over ons land die gepaard gaan met flinke windstoten. "In het binnenland kunnen er windstoten van 100 kilometer per uur voorbij razen. Dat is voor binnenlandse begrippen extreem. Het is dus zeer onstuimig vannacht."

Daarna wordt het even wat rustiger, maar maak je borst maar nat voor storm Eunice. Die wordt nog heviger en zal vrijdagavond losgaan.