Een nieuw record: zes dagen storm op rij

Het is nog niet eerder voorgekomen in Nederland dat het zes dagen achter elkaar stormde, dus met Dudley, Eunice en Franklin op een rij is een record verbroken, meldt Weerplaza.

Dat is ook een beetje toeval: als een storm rond middernacht over ons land trekt, geldt het als twee stormdagen. Dat gebeurde met Dudley van woensdag op donderdag. Eunice hield vooral vrijdag huis, maar was na middernacht op zaterdag ook in het noorden nog een storm. Franklin stormde dan weer niet alleen gisteren maar ook nog vandaag langs de kust. In totaal zes dagen storm dus.

Tot nu toe stond het record op vijf dagen. Windkracht 10 werd vijf dagen lang gehaald in december 1979, januari 1984, januari 1993 en voor het laatst in februari 2014. Het zijn allemaal winterstormen.

We hebben voor nu het ergste wel gehad. Het blijft stevig waaien. Aan de kust kunnen nog windstoten van 75 tot 100 kilometer per uur voorkomen, maar in de rest van het land blijft het rustiger. In het weekend gaat de wind verder liggen en kan het met wat zon best aangenaam worden.