30 graden te warm op de Noordpool? Op de Zuidpool is het 40 graden te heet

Vorige week schreven we al dat het op de Noordpool 30 graden warmer was dan normaal. Nu zijn ook op de Zuidpool recordtemperaturen gemeten, die zelfs 40 graden boven het gemiddelde liggen.

Op bijna 3500 meter hoogte in de plaats Vostok op Antarctica was het -17,7 graden Celsius, meldt The Washington Post, veel te warm voor de tijd van het jaar. Aan de kust was het zelfs 7 graden boven nul. De zomer loopt er op zijn einde. De temperaturen zouden dus juist moeten dalen.

De hitte op beide polen is zorgelijk. "Het zijn tegengestelde seizoenen. We zien de Noordpool en de Zuidpool nooit tegelijkertijd smelten", zegt de Amerikaanse ijswetenschapper Walt Meier tegen persbureau The Associated Press. "Dit is zeer uitzonderlijk", zegt ook NOS-weerman Gerrit Hiemstra.

De oorzaak is op beide polen een lagedrukgebied. Bij Antarctica ligt zelfs een serie lagedrukgebieden die warme lucht over vrijwel het hele continent laat stromen. Sinds de eerste meting in 1979 lag er niet zo weinig ijs op de Zuidpool.