WHO: 99 procent van de wereld ademt ongezonde lucht in (kijk hier wat voor lucht jij inademt)

De concentraties fijnstof (PM2,5 en PM10) en stikstofdioxide (NO2) in de lucht zijn bijna overal ter wereld te hoog. Dit kan leiden tot luchtwegproblemen, hart- en vaatziekten en hersenaandoeningen, waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Vooral fijnstofdeeltjes kleiner dan 2,5 millimeter (PM 2,5) dringen door tot diep in de longen, waar ze opgenomen kunnen worden in het bloed. Oorzaken zijn onder andere verbranding van fossiele brandstoffen in de industrie en van vervoersmiddelen. Maar ook het stoken van hout en rubberdeeltjes van autobanden maken de lucht ongezond.

Stikstofdioxide (NO2) in de lucht kan leiden tot luchtwegproblemen als astma, hoesten, kortademigheid en uiteindelijk ziekenhuisopname.

Vooral in dichtbevolkte gebieden in minder ontwikkelde landen zie je gevaarlijk verhoogde concentraties. Maar ook in het westen van Nederland worden hoge cijfers gemeten.

Op 7 april is het Wereld Gezondheidsdag. Kijk hier voor een landkaart met real-time luchtkwaliteitsdata, ook bij jou om de hoek.

Bron(nen):   WHO