Maai Mei Niet: waarom je de grasmaaier nog even in de schuur moet laten staan

Het gras begint te groeien dus voor een strak gazonnetje moet de maaier nu toch echt van stal. Maar: doe het niet. En gun de insecten een fijne meimaand.

Dat zeggen de Bijenstichting, Flora van Nederland en Stichting Steenbreek in een campagne om tuineigenaren en gemeenten ertoe te bewegen tot juni niet of nauwelijks te maaien: Maai Mei Niet! Insecten zoals bijen, kevers en vlinders profiteren daar enorm van.

Door het gras maar om de vier weken te maaien, worden tot tien keer meer bijen aangetrokken, blijkt uit Engeland, waar 'No Mow May' al langer op de kaart staat. Bovendien is langer gras beter bestand tegen droogte en hitte.

De totale oppervlakte van alle gazons in de Nederlandse tuinen staat gelijk aan 11.000 voetbalvelden. Daarnaast dragen gemeenten de zorg over vele bermen en groenstroken: 140.000 vierkante kilometer langs de weg, 17.500 vierkante kilometer bij dijken en 3000 vierkante kilometer langs het spoor. Dat komt in totaal neer op ongeveer 1100 voetbalvelden aan oppervlakte.

Door minder te maaien vergroot de biodiversiteit enorm. De saaie grasmat wordt voor je ogen omgetoverd tot een bijenoase vol bloemen. Je kunt lekker in je tuinstoel blijven zitten en helpt de vogels, vlinders, bijen en andere insecten overleven.