Rabobank grootste investeerder in megastallen ter wereld

De Rabobank is met een totale investering van 4,2 miljard euro in de afgelopen drie jaar de grootste financierder van megastallen ter wereld. ING staat op de negende plaats met een lening van in totaal 1,4 miljard. Dat staat in het rapport 'Nederlandse banken en buitenlandse megastallen' van Wakker Dier. Megastallen zijn in Europa, vanwege het dierenleed dat ze veroorzaken, verboden. De Rabobank hanteert binnen Nederland en Europa ook een gedragscode met dierenwelzijn als kernbegrip. Toch financiert de bank samen met ING onder meer een megastal in Brazilië met net zoveel kippen als een derde van de totale Nederlandse kippenhouderij. De banken investeerden vooral in de VS en opkomende economieën als Brazilië en China. Ook ING Bank heeft een gedragscode met betrekking tot dierenleed. Deze gedragscode geldt echter niet voor de ING Groep. Zowel de Rabobank als de ING stellen geen concrete eisen aan de huisvesting van dieren buiten Europa. Dat zouden hun Nederlandse spaarders toch moeten weten, vindt Wakker Dier. Rabobank noemt de conclusies van de dierenwelzijnsorganisatie suggestief en vindt bovendien dat de grootte van een stal niets zegt over dierenwelzijn: voor omvang zijn geen objectieve criteria te geven, dat is afhankelijk van de locatie.  

Bron(nen):   Trouw      

10 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Kopje thee

  Tsja, de botteboerenleenbank…

 2. kletsmajoor

  Het zou mooi zijn als de hele wereld in één klap op hetzelfde beschavingsniveau als b.v. Nederland kon worden gebracht. Maar helaas… dat gaat niet want betreffende landen moeten eerst een economie opbouwen die sterk genoeg is zodat de burgers en bedrijven de kosten kunnen dragen die al die beschavingsmaatregelen met zich meebrengen (hogere belasting, hogere productenprijzen, etc.). Dat kost nou eenmaal tijd. Kijk b.v. naar China. Het Chinese welvaartsniveau groeit al 40 jaar en pas sinds een jaar of 10 zie je dat b.v. milieu, arbeidsomstandigheden, etc. op de agenda komen. (Ondanks dat het gemiddelde inkomen in China nog altijd veel lager is dan toen die zaken bij op de agenda kwamen.)

  Als deze landen in deze fase van ontwikkeling het zonder investeringen van banken zouden moeten doen, duurt het nog langer voor ze zover zijn. Wakker Dier schiet zichzelf dus in de voet als ze willen dat de banken dergelijke projecten niet meer steunen.

 3. Tim66

  De Rabobank is een wolf in schaapskleren geworden de boeren nuchterheid is verdrongen door boeren graai cultuur want iedereen doet het!
  Deze managers zouden hun ogen uit hun kop moeten schamen maar voor geld vervallen alle normen en waarden!
  Mensen ga op zoek naar banken die er voor de klant zijn en niet andersom.
  Stop met het accepteren van wan gedrag van banken!
  Als u weet dat banken maar 4% dekking graad moeten hebben voor het geld wat ze uitlenen,dat betekend van 100 euro de bank maar 4 euro dekking heeft dus 96 euro bestaat niet ,dit is virtueel geld en daar betalen wij de hoofd prijs aan rente voor!!
  U betaald dus voor lucht,als u geld maakt uit niets krijgt u 25 jaar gevangenisstraf terwijl banken en managers beloond worden met top salarissen en bonussen.
  Gesteund door de EU en onze regeringen,natuurlijk is onze pensioen pot in beslag genomen door de EU om de tekorten van Europa aan te vullen en wij op een houtje mogen bijten.
  Ons economisch systeem loopt op zijn eind,en zal ineen storten en de hele wereld zal op zijn kop staan ,met dank aan de grote graaiers!

 4. Vogelbeest

  Wat ik nergens lees is hoe die stallen verder in elkaar zitten. Als een dier in een grote stal net zo veel ruimte per dier heeft als in een kleine stal, wat doet het er dan toe? Of vinden kippen een stal met 1000 andere kippen gezelliger dan een stal met 20000 andere kippen? Verder dan “veel” kunnen ze toch niet tellen, dus waar zit nou het probleem?
  Alleen al de hele ophef over varkensflats. Wie ooit in Hongkong of New York is geweest weet hoe je mensen op elkaar kunt stapelen. Blijkbaar mag dat gewoon, maar als het over dieren gaat is er opeens paniek.

 5. Meester Proper

  Niks mis met het investeren in megastallen, zou ik zeggen. Chinezen en Zuid-Amerikanen lusten ook wel een goedkoop en gezond haantje.

 6. marianne martens

  RABO en ING staan tussen een paar lekkere Amerikaanse banken. Meteen opzeggen en naar de Triodos of ASN.

  • Pietje_Precies

   ga eens graven hoe waar dit statement van Wakker Dier is…..

   (in antwoord op marianne martens)
   • marianne martens

    zal ik doen. na alle blamages van de bonussen en de libor zaak en toch doorbetalen van het uitschot zijn we afgehaakt. we hadden al jaren door, dat deze bank niet begon te deugen ( heel subtiel door zijn gebral en loze praat. we hadden gekozen voor de coöperatie.Verval. Alles wat voor de dier-onvriendelijkheid kiest is onbeschaafd, er is dan eigenlijk geen beschaving. ( Trouw vandaag over Fredrik van Eeden waar ik deze uitspraak van heb overgenomen, vogels afschieten, geen beschaving. zo is het) . Zal Wakker Dier nagaan Ben het niet oneens met ze . Toch dank je wel. Vandaag ook in Trouw gelezen dat 200 honderd pulletjes zijn doodgeslagen om ws geld. Hoe moet je moreel zijn afgezakt om dit uit te voeren, het gepiep, het geschreeuw van de ouders- visdiefjes en toch doorgaan. Het is hetzelfde uitschot als bij de RABO en de ING met in hun rijtje die wezenloze Amerikaanse Banken, die Europa op achterstand hebben gezet, spaargeld van spaarders, zonder rente die worden uitgegeven aan stallen waar de dieren volsreeeeekt niet dier kunnen zijn.

    (in antwoord op Pietje_Precies)
 7. Pietje_Precies

  knap overtikwerk. dit ligt natuurlijk veel genuanceerder. Wakker Dier heeft maar 1 agenda: vlees is moord.

Reacties niet toegestaan