Is de trein wel echt een alternatief voor het vliegtuig?

Reizen met de trein is veel millieuvriendelijker dan het vliegtuig. Maar is de internationale trein een redelijk alternatief voor de reiziger op dit moment?

NRC onderzocht het aan de hand van vlieggegevens, uitstootcijfers en andere data. Met de nachttrein in twaalf uur van Amsterdam naar Praag is leuk voor de romantische reiziger, maar de meeste mensen zullen liever het vliegtuig pakken.

Treinbestemmingen die qua tijd wel degelijk kunnen concurreren met het vliegtuig zijn veel Duitse steden, Parijs en Londen. Wanneer de tickets een maand van tevoren worden gekocht, is de prijs vergelijkbaar. Wel is een treinreis boeken nogal omslachtig. De websites zijn niet gebruiksvriendelijk en ook de passagiersrechten zijn minder goed geregeld. Mis je een overstap, dan krijg je mogelijk je geld niet terug.

De Europese Commissie presenteerde eind vorig jaar een plan om treinreizen aantrekkelijker te maken. Het moet makkelijker worden om te boeken, de btw op internationale treintickets verdwijnt, meer snelle lijnen en de rechten van de passagier worden sterker. Daarnaast worden vliegtickets duurder door de Europese Green Deal, het klimaatplan van Brussel.

Kijk op de NRC-website voor een uitgebreide data-analyse van Europese vliegbewegingen en de alternatieven op het spoor:

Bron(nen):   NRC