Zeeschildpadden met uitsterven bedreigd: nep-ei met GPS helpt stropers op te sporen

Verschillende soorten zeeschildpadden in Midden-Amerika worden met uitsterven bedreigd. Belangrijke oorzaak is dat hun eieren worden geroofd van het strand. Het plaatsen van nep-eieren met een GPS-chip geeft meer inzicht in de verboden handel.

Wetenschapper Kim Williams-Guillén houdt zich bezig met het behoud van de natuur. Ze bedacht het plan om nepeieren te boetseren van een bepaald soort flexibel kunststof, genaamd Ninjaflex, en daar een GPS-tracker in te stoppen. Zij won met haar idee de Wildlife Crime Tech Challenge en een prijs van 10.000 dollar.

Williams-Guillén maakte de 3D-geprinte InvestEGGator-eieren samen met een team van collega's uit verschillende landen en plaatste 101 eieren 's nachts tussen de echte eieren in het zand op vier stranden aan de kust van Costa Rica.

Zeeschildpaddeneieren zijn een lokale culinaire delicatesse en worden gezien als lustopwekkend. In totaal werden 25 nepeieren geroofd, waarvan er zes meteen werden herkend als nep en weggegooid op het strand. Het ei dat de meeste afstand had afgelegd, kwam 137 kilometer landinwaarts aan in de buurt van een supermarkt.

Het ei werd daar waarschijnlijk doorverkocht aan iemand, die ermee langs de deuren is gegaan. Het laatste signaal kwam van een woonhuis in de buurt, waarmee de gehele keten in beeld is gebracht.

Het doel is niet om de lokale stropers op te pakken, maar om grotere spelers te identificeren. Uiteindelijk is het streven om meer inzicht te creëren bij de lokale bevolking, zodat zeeschildpadden niet meer bedreigd worden.