In India verandert plastic afval in een snelweg

De Indiase scheikundeprofessor Rajagopalan Vasudevan kijkt blij naar een berg plastic zakken, jerrycans en verpakkingen. Hij ziet geen vuilnisbelt, maar asfalt. En gelijk heeft hij. Want hij kan plastic afval omtoveren in een plastic snelweg. Vasudevan wordt ook wel de 'Plastic Man' genoemd en reist heel India door om wegenbouwers uit te leggen hoe zijn techniek werkt. Inmiddels ligt er door het hele land 5.000 kilometer aan wegen met plastic erin. Het plastic vervangt 15 procent van het pek in asfalt. Een Indiase afvalexpert noemt het een 'win-win-win'-situatie: zo wordt niet-recyclebaar overtollig materiaal opgeruimd, wegen worden er sterker van en het is goedkoper dan gewoon asfalt. 'Met deze methode kan India heel snel worden opgeruimd.' Bijkomend voordeel is de eenvoud van de benodigde technologie. De bestaande wegenbouwmethode hoeft er niet voor te worden aangepast en er zijn geen grote investeringen nodig. India heeft een gigantisch afvalprobleem. 40 procent van het afval wordt niet opgehaald en bijna niets wordt gerecycled. Het meeste afval ligt op openbare vuilnisbelten, waar het de grond in lekt en het grondwater vervuilt. Verreweg het meeste vuilnis bestaat uit plastic en de verwachting is dat die hoeveelheid binnen vijf jaar ook nog eens verdubbelt.  

Bron(nen):   Businessweek      

2 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Burgermans

    Een druppel op een gloeiende plaat. Ze kunnen de mensen daar beter aanleren om hun rommel niet op straat te gooien maar op te ruimen.

  2. Kopje thee

    “India heeft een gigantisch afvalprobleem” betekent “India draagt bij aan ons gigantische afvalprobleem”. Als ik braaf het zwerfvuil raap van anderen probeer ik er niet aan te denken dat het besef van een schone planeet al eindigt in Zuid-Europa. Goed dat deze man met zo’n initiatief komt.

Reacties niet toegestaan