Biologen waarschuwen: zesde massa-extinctie nabij

Er dreigen gevaarlijk veel diersoorten uit te sterven, schrijven biologen van de Stanford Universiteit in Science. 'Het gaat verder dan het verdwijnen van enkele grote charismatische dieren. Er kan een afbraak van ecosystemen ontstaan, die gevolgen heeft voor het voortbestaan van alle soorten op aarde,' zegt de hoofdonderzoeker. Hij spreekt dan ook van een zesde massa-extinctie. Sinds het jaar 1500 zijn meer dan 320 landdieren uitgestorven. De populatie van de overige soorten is gemiddeld met 25 procent afgenomen. De afgelopen 35 jaar is het aantal mensen verdubbeld. Tegelijkertijd is het aantal ongewervelde dieren, zoals vlinders, spinnen en wormen met 45 procent afgenomen. Van alle gewervelde soorten wordt 16 tot 33 procent met uitsterven bedreigd.
Vooral het aantal grote dieren, zoals olifanten, poolberen en neushoorns, neemt snel af. Ook bij eerdere massale sterftes liepen eerst de grote dieren gevaar. Grote dieren nemen niet snel in aantal toe. Ze produceren minder nageslacht en hebben meer leefruimte nodig. Ook wordt er veel op ze gejaagd. De andere massa-extincties waren toe te schrijven aan natuurlijke klimaatveranderingen of inslagen van meteorieten, zoals de laatste keer toen de dinosaurussen verdwenen. De huidige sterfte moet in verband worden gebracht met menselijke activiteit. Dieren krijgen steeds minder ruimte door ontbossing en bebouwing of worden slachtoffer van de jacht.  

Bron(nen):   Science Daily      

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Dead Silence

  Een reductie van minimaal 95% van de mensheid zou een mooie droom zijn voor moeder Aarde. De kern van alle problemen is de mens zelf.

 2. Anton van Haasteren

  Volgens mij is dit geen waarschuwing maar een feit. De vraag is alleen hoe lang het nog zal duren.

 3. Zmirlap

  Mr. Proper, kom er maar in: Leugens! Manipulatie! Allemaal onzin van de linkse lobby! Stomme hippies, stomme dieren, stomme boomknuffelaars! Dood moeten ze! Allemaal!!!!1

 4. kletsmajoor

  “Er DREIGEN gevaarlijk veel diersoorten uit te sterven… Er KAN een afbraak van ecosystemen ontstaan…” enz.

  Dat is mijn probleem met dit soort doemsberichten. Ze beroepen zich op wetenschappelijk onderzoek maar er staan me te veel ‘Weasel Words’ in. Eigenlijk zeggen ze niets meer dan dat een bepaald scenario mogelijk is. Maar hoe groot de kans is dat het scenario werkelijk optreedt, geven ze er niet bij. En hoeveel andere scenario’s mogelijk zijn die ook overeenstemmen met de waargenomen veranderingen, geven ze er ook niet bij. Zelfs de onzekerheid in de waarnemingen zelf geven ze er niet bij.

  Er zijn groepen die deze doemsberichten aangrijpen om hun ‘Weg met ons’-boodschap te promoten. Zij vergeten m.i. dat de Aarde net zo goed van ons is als van andere diersoorten. Wij hebben net zoveel rechten als andere dieren. Het is een normaal proces dat als een diersoort succesvol is, dat ten koste gaat van de populatie van andere diersoorten. De Dinosauriers drukten 135 miljoen jaar lang elke andere soort in niches of in uitsterving. Zo werkt evolutie en dat is op zichzelf niet erg.

  Wij zijn ons meer bewust van onze impact op de Aarde dan de Dinosauriers. Tegelijkertijd moeten we geen illusies koesteren dat we precies kunnen voorzien wat ‘Het Beste’ zou zijn voor de hele Aarde noch dat we alle volken op Aarde aan een touwtje kunnen laten lopen om ‘Het Beste’ te realiseren. Dat zou een wereldwijde dictatuur betekenen.

  Ik kies liever voor vrijheid voor iedereen in een democratisch systeem. Er is ook dan geen garantie dat we goede beslissingen nemen want we kunnen niet in de toekomst kijken maar slechts een verwachting opstellen. Fouten worden pas achteraf (deels) zichtbaar. Leven op Aarde is chaotisch en er vallen slachtoffers. Helaas.

 5. Burgermans

  Bangmakerij om ons geld uit de beurs te kloppen. Er worden nog altijd meer nieuwe diersoorten ontdekt dan er uitsterven.
  Daarbij: zonder het uitsterven van onsuccesvolle soorten is er ook geen natuurlijke evolutie mogelijk.

 6. marianne martens

  Het sterfproces van alle soorten ging voorheen op een natuurlijke manier. Het zou zo maar kunnen dat deze wetenschappers gelijk hebben en een biljoen soorten uitsterven. Zo te zien is het soort mens al goed bezig met al de oorlogen, moord, treiteren, sadisteren, doodslag. Een 1/2 eeuw geleden werd al geschreven dat we niet zouden moeten opkijken dat er een ” trigger” reactie komt in de evolutie. Binnen 20 jaar lijken we misschien wel op Mars, bergen, valleien, stroompjes maar geen leven.

 7. Peter

  Nou, mooi toch ? Blijven er alleen maar mensen over en planten. Kunnen we vegetarisch worden. Of we moeten mensenvlees gaan eten. Daar is nu zat van, lijkt mij. Nee, de keuze is dan makkelijk gemaakt.
  Voor alles is een oplossing als we die maar willen zien.
  De sterft voordurend wat uit. Gevoel moeten mensen echter nog ontwikkelen.

Reacties niet toegestaan