Kunnen we binnenkort huizen bouwen van paddenstoelen?

In New York staat een toren van 12 meter hoog. Het kunstproject is gebouwd van stenen die van paddenstoelen zijn gemaakt. De makers willen de bouwsector, die nu nog sterk afhankelijk is van fossiele brandstoffen, laten zien dat je ook duurzamer kunt bouwen. De paddenstoelensteen is gemaakt van een mix van graanschillen en het mycelium (zwamvlok) van paddenstoelen. Dit mengsel wordt in de mal van een steen gestopt en moet dan vijf dagen groeien. Het resultaat is een stevige lichtgewicht steen, gemaakt zonder CO2-uitstoot en restafval. De toren is vervolgens laagje voor laagje in halfsteensverband opgebouwd. In totaal zijn 10.000 stenen gebruikt. De methode werkt niet alleen met graan. Ook met rijstschillen (en paddenstoelen) kunnen stenen gemaakt worden. Idealiter gebruiken bouwvakkers lokaal afval voor de stenen, die ook nog biologisch afbreekbaar zijn.
Het nieuwe bouwmateriaal is geen overbodige luxe. Op dit moment zou de bouwsector in de VS bijna 40 procent van de totale CO2-uitstoot voor zijn rekening nemen.
 

Bron(nen):   BBC      

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Janneke van Vught

  Laagje voor laagje volgens een vast algoritme opgebouwd Noemen wij dat niet gewoon in verband bouwen?

 2. kletsmajoor

  Hoeveel procent van de totale CO2-uitstoot van de bouwsector komt door het bakken van stenen? Hoe groot aandeel hebben stenen eigenlijk nog? Er wordt toch veel meer beton gebruikt? (En in de VS veel hout.) En is deze paddenstoelsteen een ‘drop-in replacement’ voor gewone stenen qua druksterkte en levensduur bijvoorbeeld? Of moet er nog veel meer veranderd worden in het bouwproces? En hoevel extra CO2-uitstoot veroorzaken die aanpassingen dan weer? Kortom is deze kool het sop wel waard? Of is het vooral een leuk PR-momentje voor het architectenbureau dat het bedacht heeft? Vragen, vragen, vragen…

  • AT

   U neemt het iets te serieus denk ik. Het is geen PR voor het bureau maar een tijdelijk paviljoen waarbij altijd de vraag wordt gesteld een bijzondere installatie te maken. Het gaat om een architectuurproject dat op het randje van kunst balanceert. Het gebruik van deze stenen laat vooral zien wat de mogelijkheden van andere materiaaltoepassingen zijn, het pretendeert niet dé oplossing te zijn.

   Bakstenen zijn overigens nog steeds een heel belangrijk bouwmateriaal, wereldwijd. Houtbouw wordt in de VS vooral buiten de steden gebruikt vanwege brandgevaar.

   (in antwoord op kletsmajoor)
   • kletsmajoor

    Jeannette Kras lijkt het wel serieus te nemen als nieuw bouwmateriaal.

    (in antwoord op AT)
    • AT

     Zij beschrijft het inderdaad zonder enige kanttekening. Een beschrijving van de ware intentie van het project is wel nodig. Uw vragen zijn overigens heel terecht.

     (in antwoord op kletsmajoor)

Reacties niet toegestaan