Amazonestam is het zat en breekt benen illegale houthakkers

'We moeten ons land beschermen tegen verdere vernielingen, want het is ons land', zegt de leider van de Kaapor, een stam in het Amazonegebied. Een militie van 150 stamleden heeft zestien illegale houthakkers gegijzeld, geslagen en met gebroken armen en benen weer vrijgelaten. Het Braziliaanse ministerie van Justitie is een onderzoek gestart, zo meldt de krant Folha de Sao Paulo. Niet alleen gijzelde de stam de houthakkers, ze staken ook hun trucks en tractoren in brand en willen beide wegen naar het reservaat vernielen. Zolang de overheid er maar niet in slaagt om de vernietiging van het Amazonewoud tegen te houden, moeten ze het recht in eigen hand nemen volgens de leider. Irakudja, een andere stamleider, vertelde eerder hoe houthakkers afgelopen november hun dorp Gurupi binnen vielen, de ouderen in elkaar sloegen, de dieren doodden en de kinderen angst aanjoegen. In februari schoten de houthakkers op drie stamleden. Een indiaan raakte zwaargewond. Maar de overheid deed niets. Niemand beschermde de indianen tegen de houthakkers. Het advies was om zelf het hout te gaan verkopen. Maar, zo zegt Irakudja: 'wat heb ik aan geld, als onze kinderen geen bos meer hebben om in te leven.'

Bron(nen):   Reuters  AD    

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Allard

  Geweldig, schijt aan de overheid.

 2. addicoco

  Eindelijk

 3. dvhaaren

  Deze mensen hebben nog het begrip waarvan leven afhankelijk is. Wij zijn door de menselijke ontwikkeling van de technologie en daarbij behorende hebzucht boven de natuur gaan staan. We zijn verworden tot baatzuchtige roofdieren en beseffen niet dat deze wereldbol met alles aan land, water, natuur en grondstoffen aan ons allen toe behoort of aan niemand. Sommige vinden dat ze meer recht hebben dan anderen en het is gedaan met samenleven en eerlijk delen. Vandaar dat wij een voorbeeld kunnen nemen aan deze Indianen en meer van hun kunnen leren dan dat we willen toegeven.

 4. Chemical Dude

  Ik had ze ingesmeerd met honing aan boom in de buurt van mierennest gehangen

 5. zo_maar

  Ik snap het wel.

 6. Burgermans

  “We moeten ons land beschermen tegen verdere vernielingen, want het is ons land.” Had zo een quote van Geert kunnen zijn.

Reacties niet toegestaan