Nieuw rapport: broeikasgassen en zeespiegel bereiken records

Weer een droevig klimaatrecord: in 2021 bereikten de concentratie broeikasgassen in de lucht en het niveau van de zeespiegel nieuwe records. Dat blijkt uit onderzoek dat de Amerikaanse regering woensdag naar buiten bracht.

Hoewel de wereld poogt de opwarming van de aarde tegen te gaan, wordt het tot nu toe alleen maar erger. "De gegevens in dit rapport zijn duidelijk: we blijven overtuigend wetenschappelijk bewijs zien dat klimaatverandering wereldwijde gevolgen heeft en geen tekenen van vertraging vertoont", zegt Rick Spinrad van de National Oceanic and Atmospheric Administration.

Ondanks een afname van de CO2-uitstoot door fossiele brandstoffen in coronatijd, is de hoeveelheid broeikasgas in de lucht wereldwijd gestegen. Na de coronacrisis herstelde de economie snel met toenemende uitstoot tot gevolg.

Volgens het Amerikaanse instituut was de concentratie broeikasgas in de atmosfeer vorig jaar 414,7 deeltjes per miljoen, 2,3 deeltjes hoger dan in 2020. Daarmee is het hoogste niveau in minstens een miljoen jaar tijd bereikt, aldus het rapport.

Zeespiegel
De zeespiegel steeg voor het tiende achtereenvolgende jaar en bereikte een nieuw record van 97 millimeter boven het gemiddelde in 1993 toen de satellietmetingen begonnen.

Vorig jaar was een van de zes warmste jaren ooit gemeten sinds het midden van de 19de eeuw. De afgelopen zeven jaar waren alle zeven de warmste ooit.

Het aantal tropische stormen lag vorig jaar ook ruim boven het gemiddelde, waaronder Typhoon Rai, die in december bijna 400 mensen op de Filippijnen doodde, en Ida, die het Caribisch gebied overspoelde voordat hij de op één na sterkste orkaan werd die Louisiana trof na Katrina.

Bron(nen):   Science Alert