We hebben niet zo’n zin om milieuvriendelijk te zijn

Als je net een biologische banaan hebt gekocht, mag je daarna van jezelf met de auto naar je werk. Na een milieuvriendelijke actie gunnen we onszelf weer het gemak van minder milieubewust gedrag. Dat blijkt uit promotie-onderzoek van communicatiewetenschapper Marijn Meijers. Ze zegt in de Volkskrant dat duurzaamheid niet echt van de grond komt in de persoonlijke levenssfeer, maar dat iedereen het wel belangrijk vindt. 'Dat komt omdat het in grote lijnen duurder is, minder comfortabel en het meer moeite kost. Ook zijn de effecten van milieuvriendelijk gedrag vaak pas waarneembaar op de lange termijn en weet je pas zeker dat het helpt als grote groepen mensen het doen'. Het is een bekend effect uit de sociale psychologie: eerder moreel gedrag kan een rechtvaardiging vormen voor minder moreel gedrag. Meijers legt uit: 'Mensen die op Obama stemden bleken zich daarna racistischer op te stellen - ze hadden tenslotte al voor een gekleurde president gekozen'. Iets soortgelijks kwam ook uit haar eigen onderzoek naar voren. Ze vroeg mensen aan een goed doel te doneren en daarna te kiezen voor duurzame of niet-duurzame kleding. De mensen die doneerden, kozen daarna vaker voor de niet-duurzame kleding. Per saldo zet het dus allemaal weinig zoden aan de dijk.  

Bron(nen):   Volkskrant      

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Burgermans

  Betere kop: Het heeft niet zo’n zin milieuvriendelijk te zijn.

 2. Vogelbeest

  Mee eens. als ik milieuheffing moet betalen (bijv. motorolie) mag ik daarna vervuilen. Ik heb er immers voor betaald.

  • Windows 8

   Onzin, u hebt betaald voor het verwerken van de afval, NIET om dit ergens in de natuur te dumpen

   (in antwoord op Vogelbeest)
   • Vogelbeest

    Ik dump nooit afval in de natuur. Ik bedoel dat ik er emotioneel geen problemen mee heb om uitlaatgassen en rioolwater te produceren.

    (in antwoord op Windows 8)
 3. Dead Silence

  Wij betalen voor leugens. Daarom heb ik geen zin om milieuvriendelijk te zijn op deze manier, terwijl ik het wel wil. Als het beleid op feiten gebaseerd zou zijn, zou ik heel groen zijn.

 4. kletsmajoor

  “Ook zijn de effecten van milieuvriendelijk gedrag vaak pas waarneembaar
  op de lange termijn en weet je pas zeker dat het helpt als grote groepen
  mensen het doen.”

  Dit is een drogredenering. Als een maatregel niet werkt vanwege natuurkundige principes, gaat ie ook niet werken als veel mensen het gaan doen. Deze drogredenering vermengt wetenschap met wensdenken.

  Vooral als de effecten van maatregelen pas op de lange termijn waarneembaar worden, is het van het grootste belang dat er een wetenschappelijke onderbouwing is die heel weinig onzekerheden bevat. Anders is de kans heel groot dat de verwachting op lange termijn niet uitkomt en de inspanning (over vele jaren) verspilling blijkt.

Reacties niet toegestaan