Google dacht duurzame energie goedkoper te kunnen maken dan fossiele brandstoffen. Daar is de zoekmachine van 2007 tot 2011 mee bezig geweest, maar het project mislukte jammerlijk. Twee ingenieurs die er destijds mee bezig waren zeggen nu dat duurzame energie niet genoeg is om de wereld te redden, meldt Trouw.
Het project heette RE<C oftewel Renewable Energy moet goedkoper worden dan Coal. De slimste ingenieurs van het bedrijf hielden zich bezig met deze opdracht. Niet alleen bleek het veel moeilijker dan verwacht, ook stellen de ingenieurs dat zelfs als het wel gelukt was, het niet genoeg zou zijn om klimaatverandering tegen te gaan.
Ze berekenden wat het allergunstigste scenario van hun project zou opleveren. Het bekende klimaatmodel van James Hansen legt de veilige bovengrens om catastrofale klimaatverandering te voorkomen op 350 deeltjes CO2 per miljoen luchtdeeltjes. Maar zelfs als in 2055 alle doelen van RE<C zouden zijn gehaald, en de wereld voor meer dan de helft op duurzame energie zou draaien, dan zou het gehalte nog steeds ver boven die 350 liggen, en doorstijgen.
De twee techneuten denken dat het met de traditionele technologie niet gaat lukken. Er moeten ‘ontwrichtende innovaties’ worden gedaan die het hele energiesysteem op zijn kop zetten.
Maar Google is natuurlijk niet het enige bedrijf met slimme mensen in dienst. Er zijn genoeg andere wetenschappers en bedrijven die misschien wel veel beter in staat zijn om duurzame energie goedkoper te maken.
Bron(nen): Trouw Spectrum
Dat is dus duidelijk. Kappen met die foeilelijke windmolens, tijd voor nieuwe kerncentrales.
De formule heeft twee afhankelijkheden, tijd en hoeveelheid. De tweede is in principe onbegrensd dus het kan al over 5 jaar.
en die laatste zin dan…. werkelijk lachwekkend. Google heeft de eerste keus uit de slimme mensen pool. Google heeft gewoon genoeg geld om welk fundamenteel onderzoek op welk gebied dan ook objectief met eigen geld te financieren. En nobel als google is, zoekt ze naar winst.
Die blijkt dus zonder ontwrichtende technologische doorbraken niet te bestaan.
Maarrrrrrrrr er zijn vast nog wel andere ingenieurs….
Ja, die moeten een nieuwe technologische uitvinding gaan doen, niet het onderzoek nog eens overdoen om een “prettiger vooruitzicht” te schetsen.
Niks is te gek in de klimaatdiscussie….
Ga dan maar thoriumreactors bouwen. Kernreactors waarvan het afval binnen een paar honderd jaar ongevaarlijk is.
Ik stel als ontwrichtende innovatie voor om de klimaatmodellen weg te gooien en opnieuw te beginnen. In de nieuwe modellen moet de onzekerheid in de theorieën, de klimaatdata en het weer zelf centraal staan. Maar dat gaat pas lukken als het wetenschappelijke proces in de klimatologie is hersteld nadat de grote ego’s naar de zijlijn zijn verdreven.
Hmm, tijd om veel meer energie in kernfusie te gaan steken.
Vertel dit die halve gare champions in Den Haag maar met hun 18 miljard kostend fiasco. Thorium is het antwoord.