VN: Belgen doen ‘beste uitvinding sinds de gloeilamp’

De lamp kan tien uur per dag uit als je een lichtkoepel van het Belgische bedrijf EcoNation installeert. Dat scheelt geld en CO2. Het bedrijf heeft al vele prijzen gewonnen en behoort nu volgens de VN tot de twaalf meest veelbelovende groene technologiebedrijven. Vlaamse krant De Morgen legt uit: In de koepels zit een spiegel die zich via een sensor naar het optimale lichtpunt richt en het daglicht opvangt. Dat wordt naar binnen gereflecteerd, gefilterd en versterkt in een lichtschacht, waarna het in het gebouw wordt verspreid. Een zonnepaneeltje zorgt ervoor dat de spiegels meedraaien met de zon, zonder aansluiting op het elektriciteitsnet. Onder meer Lidl, BioPlanet, Total, Samsonite en Umicore gebruiken de technologie, die in vijftien landen wordt ingezet. De ecologische voetafdruk is meer dan zes keer lager dan die van traditionele dakraamverlichting. De VN zijn vooral enthousiast over EcoNation, omdat het bedrijf een financieel model ontwikkelde waarbij het zelf investeert in gegarandeerde energiebesparingen voor zijn klanten. Dat model steunt dus niet op subsidies. "EcoNation verlicht de energierekening met een toepassing die niet alleen technisch maar ook ecologisch superieur is", aldus de jury. De koepels zijn volgens de experts niet toevallig omschreven als 'de beste uitvinding sinds de gloeilamp'.

Bron(nen):   De Morgen      

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. kletsmajoor

  Een verbeterde lichtkoepel is prima, niets op aan te merken. Maar: minder dan 2% van het totale energieverbruik betreft verlichting. Dus een ‘heleboel’ CO2 bespaart het niet. Verder zou een lichtschacht het licht versterken maar dat is onzin er komt niet meer licht uit het systeem dan er van buitenaf invalt. Anders zou er ergens een versterker moeten zitten maar een versterker gebruikt juist energie.

 2. harrr

  “De ecologische voetafdruk is meer dan zes keer lager dan die van traditionele dakraamverlichting”…

  Hoe kan een dergelijk system nou een lagere ecologisch voetafdruk hebben dan mijn dakvenster van duurzaam zweeds hout ?
  Simpele constructie, simpele matererialen
  Wie legt me dat uit?

  • Dead Silence

   VN conclusie. Niet serieus nemen.

   (in antwoord op harrr)
  • kletsmajoor

   Ze zijn vast vergeten om de ecologische voetafdruk van het zonnepaneeltje dat erin zit mee te rekenen.

   (in antwoord op harrr)
 3. Burgermans

  Er zijn sinds de gloeilamp ontelbaar veel betere uitvindingen gedaan dan dit.

 4. vanhetgoor

  Het is een dakraam met een spiegel die door een zonnecel wordt gericht. Veel mensen hebben overdag geen elektrische verlichting aan, wel op kantoren, maar die hebben weer zelden zolders waarop die dakramen kunnen worden gemonteerd. Die spiegel is alleen nodig om als het zonlicht vanuit een verkeerde hoek valt, maar als de ramen groter worden gemaakt is dat geen punt meer. De oplossing om die bewegende delen te voorkomen is dus de dakramen groter maken. Of nog beter, verplaats het kantoorwerk naar plaatsen waar altijd overdag voldoende zonlicht is.

  Deze uitvinding is van een zelfde kaliber als de elektronische en computergestuurde ontsteking voor gaslantaarns. Het probleem is niet goed geanalyseerd, en daarom komt er een uitvinding waar niemand op zit te wachten.

 5. John_Rambo

  Dit is al jaren geleden uitgevonden. Google ‘lichttunnel’.
  Mijn buurman heeft het al een eeuwigheid.

Reacties niet toegestaan