Bijna 20 keer zoveel plastic in zee als gedacht

Per jaar dumpen we zeker 5 miljoen ton plastic in zee. Dat is bijna 20 keer zoveel als tot nu toe werd gedacht. Tot die conclusie komen onderzoekers van de Universiteit van Georgia. Ze berekenden hoeveel plastic er jaarlijks vanaf het land in zee wordt geloosd. Ze gingen voor het eerst niet uit van het plastic dat in zee wordt teruggevonden, maar van de hoeveelheden plastic afval die worden geproduceerd. Voor 2010 komen ze dan tot een schatting van 5 tot 12 miljoen ton. Bekend is dat er vijf grote draaikolken van plastic zijn in het midden van de grote oceanen. Daarin zit zeker 260.000 ton afval. Hoogstwaarschijnlijk bevinden grote hoeveelheden zich onder het wateroppervlak of het afval is in zulke kleine deeltjes uiteen gevallen dat het nog niet is teruggevonden. 20 landen zijn verantwoordelijk voor 83 procent van het afval. China gaat aan kop. Een miljoen ton plastic afval uit het land komt in de zee terecht. En de situatie verergert. Als er niets verandert dan belandt er tegen 2025 17,5 miljoen ton plastic per jaar in zee. Tot die tijd komt er dan 155 miljoen ton afval bij. Onderzoekers achten het niet mogelijk al het afval op te ruimen. Het plastic moet in eerste instantie al niet in zee terechtkomen, stellen ze. Ontwikkelingslanden hebben daarom hulp nodig om hun afvalbeheer te verbeteren. Rijke landen moeten minder wegwerp-plastic gebruiken, zoals boodschappentassen.

Bron(nen):   BBC      

2 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Vogelbeest

  19-jarige Delftenaar: opruimen plastic in oceaan kan voor 317 miljoen euro.

  http://www.z24.nl/ondernemen/19-jarige-delftenaar-opruimen-plastic-in-oceaa-kan-voor-317-miljoen-euro-467236

  Nederland geeft iets van 5 miljard per jaar aan ontwikkelingshulp. Weggegooid geld, dictatorsubsidie zou een betere benaming zijn, want de armsten krijgen er toch niets van.

  Maar goed, haal 317 miljoen uit dat budget en ruim in je eentje de oceanen op. Daar help je iedere mens op heel de wereld mee, niet alleen een paar armlastige dictators.
  Je zal zien dat het zo veel positieve publiciteit voor Nedeland veroorzaakt dat we via de spinn-off’s dat geld 100-voudig terugverdienen.

Reacties niet toegestaan