Treurig: bedrijf breekt de nek van 1.600 ganzen

Ganzen veroorzaken veel overlast voor de Nederlandse landbouw. Ze vreten onder andere het grasland kaal. Daarom mogen provincies vanaf 1 juni de ganzen vergassen. Alleen het enige bedrijf dat hierin is gespecialiseerd, was volgeboekt toen de provincie Gelderland aanklopte. Die heeft daarop besloten om een bedrijf in te huren dat met een speciaal apparaat de nek breekt van de dieren. In de hele provincie Gelderland moeten 37.000 ganzen worden gedood. Voor de 1.600 ganzen in natuurgebieden wordt een geheimzinnig apparaat ingezet dat nog nooit door iemand in werking is gezien. ''Het apparaat werkt met blokken waar de gans met de nek tussen wordt gelegd", legt secretaris Teun Achterkamp van de Faunabeheereenheid uit in De Gelderlander. ''De blokken schuiven langs elkaar en trekken de nekwervels van de gans uit elkaar waardoor de zenuwbaan wordt doorbroken. De gans sterft dan een acute dood." De methode is niet goedkoop. De provincie Gelderland heeft 22.000 euro uitgetrokken voor het doden van de 1.600 ganzen. Dat komt neer op 13,75 euro per gans. De Gelderse Statenfractie van de Partij voor de Dieren is het er niet mee eens: ''Het doden van deze kwetsbare dieren door ze te vangen en de nek te breken is een vreselijke en respectloze methode.'' De andere ganzen worden overigens kosteloos door jagers gedood.

33 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Erna Kennedy

  Ja, treurig bedrijf

 2. Marianne martens

  ja, treurig bedrijf met zijn medewerkers, treurig Nederland, treurig Europa. Eindelijk een filosofe in Trouw die goed onderbouwd vertelde dat het doden van ganzen moord is vanwege zijn gevoelsleven, intelligentie, sociale intelligente etc. Treurig ook weer die boeren alsmaar klagen en toeslagen en subsidies al tientallen jaren ontvangen. Hoezee!!!!! treurig land en niet te vergeten dat hele treurige Schiphol met het machtsblok verkeersleiders. Het beschreven dodings-proces is martelen vooraf
  en de daad is goed in overweging genomen.Zouden les hebben gehad in een land
  waar dit aan de orde van de dag is?

  • Dead Silence

   Ik werk met 30 kW lasers. Kan je ganzen instantaan mee verdampen, gewoon in de lucht.

   (in antwoord op Marianne martens)
   • KarlRuprechtKroenen

    Wow, wanna see. !!!!

    (in antwoord op Dead Silence)
   • Marianne martens

    heb vele weekenden heel lang geleden doorgebracht in Delft bij een prof.
    die aan het begin stond van de laserstralen. Er is ook een prijs naar hem vernoemd. De prof. Koiter Prijs. Is vast een voorloper van uw 30 kW lasers.

    (in antwoord op Dead Silence)
  • Ko Herent

   Een gans is gewoon een dier, net als ieder ander, dat kun je antropomorfiseren maar is gewoon onrealistisch. Het heeft instinct geen zelfbewustzijn.

   (in antwoord op Marianne martens)
 3. Burgermans

  Wat een aanstellerij weer. In de natuur komen dagelijks ontelbare ganzen om op manieren die veel wreder zijn dan het breken van de nek.

 4. KarlRuprechtKroenen

  Ik kan mezelf er wat bij voorstellen, in mijn jeugd woonde ik in een groot vrijstaand huis op het land, mijn buurman had nog meer land, en ook een jachtakte, waarop werd aangegeven hoeveel hij mocht schieten, dit om overlast tegen te gaan en oogsten veilig te stelen.
  Ik heb met eigen ogen gezien wat voor ravage grote groepen vogels aanrichten in het gewas.
  Dit soort jacht is pure handhaving en daarom ook nuttig.
  Het zijn altijd weer mensen die vaak geen enkele binding hebben met het plattelandsleven en hier tegen zijn.

  Er is niets leukers als je wilde vogels zoals de Gans tegen komt als je buiten de stad komt.
  Prachtig ,en vooral nu in het voorjaar met ladingen jongen.
  Maar als men dit ongeremd laat begaan komt er dikke overlast.

  Een Gans de nek breken op deze manier met een dergelijke machine is snelle en pijnloze dood.

  • Marianne martens

   vroeger en nu woon ik in een dorp met heel veel natuur met alles wat er leeft en bromt. Dat er dieren vanwege overlast afgeschoten moeten worden zou een goede reden kunnen zijn. Met de ganzen is het een andere zaak? omdat ze langdurig zijn beschermd en nu in grote getale aanwezig zijn. Er zijn uitvindingen gedaan maar deze zullen niet worden gebruikt of liever gezegd ” Aangeschaft” worden door boeren e.a.. Sinds kort ontdekken
   wetenschappers steeds meer over dieren zoals de aanwezige empathie, gevoelsleven, intelligentie. Nog in de kinderschoentjes. Nussbaum Amerikaans filosofe heeft een paar boeken hierover geschreven met als hoofdthema: “Hoe gaat men om met dieren”. Moeten we niet iets anders doen?. Trouwens Aristoteles heeft hier ook een geschrift over geschreven. Dieren zijn geen dingen maar kloppende levende organismen.

   (in antwoord op KarlRuprechtKroenen)
   • KarlRuprechtKroenen

    Op een juiste manier met dieren omgaan getuigt van intelligentie en beschaving.
    Respect hebben voor wat dieren van nature zijn en hoe zij leven is respect hebben voor het leven zelf en hoe dit bedoelt is.
    En daarbij ontkomt men er dan ook niet aan om vanuit een bepaald paradigma te denken en handelen.

    Ik denk dat we rustig af kunnen stappen van de Descartiaanse kijk op dieren, daar er al heel veel meer duidelijk is aangaande de zaken die jij opnoemde.
    Desalniettemin staan wij wel bovenaan de voedselketen en heersen wij over dieren, en kunnen wij ze gebruiken om van te leven, tevens is het niet meer dan normaal om bij overlast in te grijpen, maar laat dit dan wel op een respectvolle manier gaan.

    Voor de rest is het ook een soort dilemma, want ik zou wel graag willen zien dat de dieren die wij voor consumptie houden allemaal op een geheel ongedwongen wijze gefokt worden, maar het is ook een feit dat er te weinig capaciteit is om aan de voedselvraag te voldoen als we strikt biologisch te werk gaan.

    Biologisch en diervriendelijk eten is vooralsnog een luxe keus die ikzelf nog steeds kan maken en daarom ook maak.
    Het is zelfs zo dat ik een fervent dierenliefhebber ben, maar geen gewetenproblemen heb met het consumeren van dieren, daar heel wat soorten dieren heel gezond zijn om te eten, en ik er tevens absoluut vanuit ga dat het zo bedoelt is.

    (in antwoord op Marianne martens)
    • Marianne martens

     Een geschreven /antwoord essay wat me raakt, helemaal mee eens. Inderdaad ben meer vegetarisch, eet weleens vlees altijd biologisch. Inderdaad laten we wat vriendelijker zijn voor dieren. Zie het alsmaar terugkerende dilemma in de samenleving.

     (in antwoord op KarlRuprechtKroenen)
  • Dead Silence

   Ik kom ook uit een landelijk gebied. Een overschot aan deze beesten zijn inderdaad een ramp. Opruimen dus.

   Overigens zijn er ook teveel mensen.

   (in antwoord op KarlRuprechtKroenen)
   • Vogelbeest

    Misschien wat voor linkse gekkies: http://www.vhemt.org/

    Helaas is het kenmerkend voor links dat ze altijd weten wat goed is voor een ander, maar zich daar zelf niet aan houden. Een laag salaris en eerlijk delen en zo.

    (in antwoord op Dead Silence)
   • Sjaak

    Overigens zijn er ook teveel mensen.

    Wie houdt u tegen?

    (in antwoord op Dead Silence)
 5. Vogelbeest

  13.75 per gans? Hoop geld. Gans is met kerst het nationale gerecht in Duitsland en te Villa Vogelbeest lusten we het ook nogal. Volgens mij is een euro of 15 zo’n beetje wat je voor een gekweekte volwassen gans betaalt in een Duitse supermarkt in de 6 weken voorafgaand aan kerst.
  Dan lijkt 13,75 me nogal veel alleen voor het doodmaken.

 6. Vogelbeest

  En er is niet 1 clubje jagers te vinden die die beesten gratis willen afschieten? Ik woon in Noord-België dus de situatie is misschien anders, maar ken voldoende mensen met een (Belgische) jachtopleiding- en vergunning die hier met veel plezier enige weekeinden aan zouden kunnen besteden.

  • Ko Herent

   Ik woon ook in Noord Belgie daar weten we er wel raad mee. Gewoon per 5 loslaten. Kost ook geen 13,75 per gans.

   (in antwoord op Vogelbeest)
 7. FritsB

  Geheimzinnig apparaat? Fazanten en eenden breek je de nek met een snelle zwiep van je hand. Kan elke jager u vertellen. Ganzen vragen vermoedelijk wat meer kracht, vandaar het “apparaat”. De genoemde prijs is vermoedelijk gerelateerd aan het arbeidsloon dat met de toepassing gemoeid is. Knap hoog trouwens.

 8. bladvoormijnmond

  Wat een drukte om niks. Er worden in Nederland negentig miljoen kippen en kalkoenen per jaar geslacht .
  Je hoort er niemand over.

 9. harrr

  Zolang er zoveel linkse grachtengordeldieren in dit land zoveel te vertellen hebben hou je dit soort wantoestanden.
  Nu zijn het ganzen. Over een paar jaar vosjes? zwijnen?
  Nederland is een tuin, geen natuur, een tuin met je zo nu en dan aanharken anders wordt het een zooitje.
  In je huis pak je toch ook de vliegenmepper als er teveel van die krengen rondvliegen?
  Gewoon de jacht weer herstellen. Heeft altijd prima gewerkt.

  • Ko Herent

   Inderdaad en dan ‘s-avonds aan de shushi of een lekker lamskroontje eten babbelend over de arme ganzen..

   (in antwoord op harrr)
  • Marianne martens

   je klets uit je nekharen over links. Er zijn al veel meldpunten in Nederland bv ganzen, zeemeeuwen, honden, kraaien. Let op er komen straks meer bij
   bv kauwen, vliegtuigen ( laag-overvliegen ).Varkenspst, Koeienziekte, kippenziekte ( wat gaan we toch goed met ze om ).Op een gegeven moment is er een omdraaiing want dan komt er een groot meldpunt Mens.

   (in antwoord op harrr)
   • Pim

    polenmeldpunt , meldpunt ontspoord Marokkanen ,ga zo maar door

    (in antwoord op Marianne martens)
    • jandan

     nu nog een knarfen meldpunt

     (in antwoord op Pim)
     • Pim

      Knarfen…dat zijn briljante zieners, maar verkettert door extreem linkse haat gekkies

      (in antwoord op jandan)
     • warskip

      ikschietinmeslachtofferrol meldpunt.
      Nu niet janken als een kleinkind knarf, als er iemand is die altijd vals beschuldigd om daarna in de slachtofferrol te springen dan ben jij dat wel.

      (in antwoord op Pim)
     • Pim

      en maar wijzen
      droom je over me s ‘nachts?

      (in antwoord op warskip)
     • jandan

      nee, dat is een vuilprater die gelukkig regelmatig door goed ingrijpen van de moderatie uit het beeld verdwijnt.

      (in antwoord op Pim)
     • Pim

      Heeft u nog een mening over het arme gansje?

      (in antwoord op jandan)

Reacties niet toegestaan