Deze 7 gewassen gaan de klimaatverandering niet overleven

Overal ter wereld zien mensen het klimaat dat ze gewend zijn, veranderen: op sommige plaatsen wordt het droog en heet, terwijl het in andere gebieden plotseling veel harder gaat regenen dan normaal. Dat heeft grote invloed op de voedselproductie. Een studie van MIT toonde aan dat in 2050 de oogsten wereldwijd mogelijk met tien procent zijn verminderd.

Deze zeven gewassen staan onder druk, schrijft Vlaamse krant De Morgen.

1. Aardappels
Aardappelen hebben koele nachten nodig. Nu al signaleren boeren dat de aardappeloogst minder wordt en de aardappels kleiner. Die trend zal doorzetten, zo staat in een rapport van CCAFS in opdracht van de Verenigde Naties.

2. Maïs
Wetenschappers denken dat de maïsopbrengst met 80 procent zal afnemen tegen 2100. Extreme hitte is volgens onderzoekers van de universiteit van Columbia de beste maatstaf om een tegenvallende oogst te voorspellen.

3. Koffie
Ook met de koffieproductie gaat het slecht. Vooral Arabica-bonen zijn temperatuurgevoelig. De bonen zijn daarnaast slecht bestand tegen zware regenval. Britse wetenschappers voorspellen dat het gebied dat geschikt is voor koffie tegen 2080 afgenomen zal zijn met 65 tot 100 procent.

4. Appels
Appels hebben een koud najaar nodig. Als die periode korter wordt, groeien er minder appels en die zullen bovendien kleiner zijn. Dat blijkt uit een Japans onderzoek uit 2013.

5. Cacao
Chocola zal weldra een luxeproduct worden. Een studie van het International Center for Tropical Agriculture voorspelt dat West-Afrika tegen 2050 te warm zal zijn voor het telen van cacao. In 2020 zal de vraag het aanbod met 21 miljard repen chocola overstijgen.

6. Noten en zaden
Noten groeien vooral in de lente, maar hebben daarvoor een koude winter nodig en die wordt steeds zeldzamer. Warmere winters hebben nu al impact op de oogst van noten in Israël, Tunesië, Marokko en Zuid-Afrika.

7. Perziken en abrikozen
Ook deze vruchten varen wel bij een koele winterperiode. In Turkije, de grootste producent van abrikozen in de wereld, zijn de gevolgen al voelbaar. De voornaamste factoren die de oogst beïnvloeden, zo blijkt uit een Turkse studie, zijn temperatuur, vochtigheid en neerslag.

 

Bron(nen):   De Morgen      

4 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. jantje

    Daarintegen de wijn, de citrusvruchten, de rijst enz. het beter doen in Nederland.

  2. Bartje

    Wereld in beweging.

  3. Burgermans

    Bangmakerij van de milieumaffia.

  4. Dead Silence

    Daarom investeert ons kabinet tegen alle adviezen in een niet rendabel windmolenpark van 18 miljard en waarschijnlijk komt daar nog eens zo’n bedrag bij.

    http://www.telegraaf.nl/binnenland/24412369/___Windpark_levert_80__minder_energie_dan_gedacht___.html

    http://www.energieoverheid.nl/2013/10/07/kamp-windmolens-op-zee-zijn-15-miljard-duurder/

    http://static3.trouw.nl/static/asset/2013/131001BriefMin.Kamp_2708.pdf

Reacties niet toegestaan