Extreem weer: ‘Historische storm nadert IJsland’

Weer een geval van extreem weer: Mashable meldt dat misschien wel 'de krachtigste storm in de Noord-Atlantische Oceaan ooit' op weg is naar IJsland. Door het contrast tussen de milde warme Golfstroom en het koude noordelijke water hebben IJsland, en ook Groenland, vaker te maken met stormen in de winter, maar wat er nu aankomt zou meteorologisch uitzonderlijk zijn en erg snel groeien. De ontwikkeling van de storm wordt versneld door de sterke straalstroom boven de Noord-Atlantische Oceaan. Gemeten windsnelheden komen neer op 370 kilometer per uur. Los van de gevolgen voor IJsland, is de komst van de storm geen goed nieuws voor het hele Noordpoolgebied. Het is mogelijk dat daar de temperatuur gaat oplopen van -30 tot 0 graden of zelfs tot boven het vriespunt. Dit komt doordat zuidwaarts gerichte winden warme lucht vanuit de tropische delen van de Atlantische Oceaan tot aan de Noordpool duwen. Temperatuurwisselingen zijn op zich normaal in het gebied, maar deze abnormaal hoge temperaturen bemoeilijken de opbouw van ijs, en dat smelt toch al zo hard. Er zouden op de Noordpool sinds 1948 maar drie keer eerder temperaturen boven het vriespunt zijn gemeten in december. Mogelijk is dat de storm ook opnieuw regen brengt naar het Verenigd Koninkrijk, dat al kampt met historische overstromingen.

Bron(nen):   Mashable      

15 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Blargh

  “het regent het regent, we worden allemaal nat …”

 2. IwanovKapotjeplov

  Overigens valt het met het afsmelten van de Noordpool toch wel mee dit jaar: https://nsidc.org/data/seaice_index/

 3. Dead Silence

  De CO2 belasting gaat weer omhoog en de klimaatgekkies krijgen er lekvlekken van.

 4. RHK

  Ik vind het knap als ZUIDwaarts gerichte winden de warmere tropische lucht (rond de evenaar?) naar de Noordpool kunnen duwen. Volgens mij ligt de noordpool toch echt in het NOORDEN en heb je daar dus noordwaarts gerichte winden voor nodig… Zuidwaarts gerichte winden duwen ofwel warme lucht naar de ZUIDpool ofwel koude lucht van de Noordpool richting de evenaar, in geen van beide gevallen zal de Noordpool dus warmer worden lijkt mij.

 5. jandan

  en weer is wegkijkend rechts is krampachtig opzoek naar een reden om andersdenkenden de schuld in de schoenen te kunnen schuiven…

 6. jandan

  en weer is wegkijkend rechts is krampachtig opzoek naar een reden om andersdenkenden de schuld in de schoenen te kunnen schuiven…

  • El Perro

   Misschien wat minder zuipen voordat je reageert? Scheelt wat typo’s.

   (in antwoord op jandan)
   • jandan

    jij ook al krampachtig op zoek naar een excuus om de realiteit niet onder ogen te zien merk ik…
    al wat dan overblijft is op de persoon reageren, kruip fijn terug onder je steen.

    (in antwoord op El Perro)
    • El Perro

     Laat je mij even weten wanneer je inhoudelijk reageert? Dan mag je met de grote mensen meepraten.

     (in antwoord op jandan)
 7. kwikfit

  Zal El Niño er misschien iets mee te maken hebben?

 8. Mary Wesseling

  Hoop dat alle IJslanders gewaarschuwd zijn en dat er geen slachtoffers vallen. Wat een stormachtig einde van een al even stormachtig 2015.

Reacties niet toegestaan