“In 2050 zit er meer plastic in de zee dan vis”

Elk jaar belandt er zo'n acht miljoen ton plastic in de oceanen. Dat is gemiddeld een volle vuilniswagen aan plastic per minuut. En als we niets veranderen loopt dit op tot vier vuilniswagens per minuut in 2050. Dat staat in een rapport dat de Ellen McArthur Foundation dinsdag publiceerde op het Wereld Economisch Forum. "Als we op deze manier doorgaan bevatten de oceanen in 2025 een ton plastic voor elke drie ton vis. In 2050 zal er zelfs meer plastic dan vis in de zee zitten," vertelt Ellen McArthur, die het record rond de wereld zeilen op haar naam zette in 2005. In het rapport van haar stichting staat dat binnen 35 jaar 20 procent van alle olie gebruikt wordt om plastic te produceren. Nu is dat nog 5 procent. Al het plastic dat de afgelopen decennia in zee terechtkwam, heeft al veel schade aangericht aan het milieu. Een plastic zak kan weliswaar worden afgebroken in met name warmer water, maar bij het proces komen gifstoffen vrij die afgescheiden kunnen worden door vissen en in de menselijke voedselketen eindigen. De kleine stukjes plastic die overal in de oceaan drijven en op de bodem van de zee liggen, vormen bovendien een bedreiging voor waterdieren als zeehonden en schildpadden. Om het probleem op te lossen zullen we de manier waarop we voedsel verpakken moeten herzien, meent McArthur. Enerzijds moet plastic beter recyclebaar worden. Dat kan door fabrikanten hun verpakkingsontwerpen te laten aanpassen. Anderszijds moet er plastic komen dat beter afbreekbaar is, zoals in water oplosbaar folie. Moeilijk afbreekbaar plastic als pvc moet worden verboden. Maar op dit moment zijn we nog ver van een oplossing verwijderd. Slechts vijf procent van alle plastic wordt effectief gerecycled en recyclebedrijven hebben het zwaar, omdat het door de lage olieprijzen goedkoper is om plastic weg te gooien dan om het te hergebruiken.      

Bron(nen):   The Guardian      

9 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. RHK

  Het zou een goede zaak zijn als we hier in Europa een verbod op niet-afbreekbare verpakkingen invoeren. Afgezien van het feit van de milieuvervuiling erger ik me persoonlijk iedere keer weer als ik zo’n verrekte blisterverpakking moet zien open te krijgen zonder schade aan de inhoud of mijn eigen vingers. Volstrekt onnodig zoals de fabrikanten tegenwoordig producten “verpakken” om mooi te kunnen uitstallen in de winkel. Weg met alle wegwerp plastic flesjes, zakjes en bakjes… dat zou al een heel stuk helpen. En als er dan geen alternatief is voor die verpakking, kies dan voor een variant die afbreekbaar is want dat bestaat ook.

  • Moniek Voor Stichting Amices

   Helemaal mee eens! Alle plastic wordt maar gemaakt, bekeken en snel weggegooid. Het is ook ontzettend milieuvervuilend om plastic te verbranden. Het enige dat redelijk goed is is glas.

   (in antwoord op RHK)
 2. Burgermans

  Wow, een zeilster die in de toekomst kan kijken. Zou ze ook de lotto kunnen voorspellen?

 3. Grietver

  Nu is elke kilo teveel, maar dit bericht is gewoon rampenporno met een overdrijving van 1000 keer:

  Biomassa van de zee: 10000M ton
  Plastics in de oceaan: 0.25M ton/jaar

  Over 35 jaar hebben we dan minder dan 9M ton/jaar in de oceean gedumpd. Dat is 0,09% van de biomassa. Nog steeds veel teveel, maar dit bericht is in de verste verte niet waar.

Reacties niet toegestaan