Amerikanen willen Niagara Falls tijdelijk stilleggen

De wereldberoemde watervallen van Niagara Falls, gelegen op de grens tussen de VS en Canada, worden mogelijk vanaf de Amerikaanse kant tijdelijk stilgelegd. Dit omdat er dan twee bruggen kunnen worden gebouwd.

De huidige bruggen –  die fietsers en voetgangers toegang verlenen tot Goat Island – zijn 115 jaar oud en aan vervanging toe. Hulpbruggen doen al sinds 2004 dienst, maar die belemmeren het zicht op de watervallen. Met behulp van een tijdelijke dam moet van de watervallen slechts een straaltje overblijven. De kosten van het project worden op 24 miljoen dollar geschat. Om erosie te kunnen bestuderen werden de watervallen in 1969 al een keer stilgelegd. Als het water er niet is, kun je namelijk de rotsformaties eronder goed zien.

Niagara Falls bestaat eigenlijk uit drie watervallen: de American Falls, de Bridal Veil Falls en aan Canadese kant de Horseshoe Falls. Het water valt gemiddeld maar 60 meter naar beneden. Het is dan ook vooral de breedte die de watervallen zo spectaculair maakt. De Horseshoe Falls bijvoorbeeld is 671 meter breed. Aan de Amerikaanse kant kun je vlakbij het water staan dat over de rand valt.

De beslissing over het wel of niet stilleggen van de watervallen valt binnenkort. Er moet bovendien nog gekozen worden voor een periode van vijf maanden of van negen maanden. Niagara Falls trekken jaarlijks zo’n 28 miljoen bezoekers.

Bron(nen):   National Post