RIVM: “Eet minder vlees en zuivel om klimaatdoelen te halen”

Wie het milieu wil verbeteren, doet er goed aan om minder vlees, kaas en zuivel te eten. Ook minder frisdrank en alcohol zou helpen. In het algemeen is minder consumeren een goed idee. Als we de klimaatdoelstellingen willen halen, is het noodzakelijk dat we ons voedingspatroon aanpassen.

Dat schrijft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu in een rapport dat vandaag verschijnt, meldt de Volkskrant. De productie van voedsel is wereldwijd verantwoordelijk voor ruim 25 procent van de uitstoot van broeikasgassen en goed voor 60 procent van het verlies aan biodiversiteit. Dierlijke producten hebben een groot aandeel daarin: iets meer dan de helft.

Tot nu toe kijkt het kabinet alleen naar energiebesparing in land- en tuinbouw en is er geen beleid voor terugdringen van milieubelastend voedsel. Het RIVM wil dat de overheid duurzaam en gezond eten gaat aanmoedigen. Het rapport geeft als voorbeeld het heffen van accijns of een hogere btw-heffing op vlees en duidelijke etiketten op voedsel zodat de consument in een oogopslag kan zien of een product gezond en duurzaam is.

Bron(nen):   De Volkskrant