Wandelen of rennen: waar word je natter van in de regen?

Het regent buiten, maar niet zo hard dus je denkt dat je wel naar buiten kan. Toch ben je vrijwel direct helemaal nat. Had je dat kunnen voorkomen door harder te lopen of fietsen? En hoe kan het dat je van die paar druppels zo nat wordt?

Als het motregent, zijn druppels gemiddeld zo’n halve millimeter in doorsnede. Ter vergelijking: bij een hoosbui kan de druppeldikte oplopen tot 6 millimeter. Miezer valt uit laaghangende bewolking en heeft daardoor een lage val-energie. De druppel blijft ook nog lang bij elkaar door een hoge oppervlaktespanning. Dat houdt kort gezegd in dat je bij harde regen net iets minder snel nat wordt doordat er minder water per druppel op je huid blijft liggen dan bij miezer.

Of je je dan beter snel of langzaam door de regen kunt bewegen, daar is geen eenduidig antwoord op. Het hangt van veel factoren af volgens wetenschappers. Onderzoeker Franco Bocci zegt tegen de BBC dat je iets minder nat wordt van hard lopen of fietsen. “Zo snel als je kan is het beste. Tenzij je heel dun bent, dan is de hoogste snelheid die je kunt halen niet voldoende. In dat geval is er een andere specifieke snelheid waardoor je minder nat wordt, maar ook die is afhankelijk van heel veel verschillende factoren.”

De totale natheid heeft volgens een video van Minute Physics te maken met hoeveel regen er valt per seconde, hoelang je in de regen doorbrengt, hoeveel regen er valt langs de zijkant en hoeveel meter je moet wandelen of lopen tot je thuis bent. “Zo snel mogelijk uit de regen weggaan is uiteindelijk altijd de beste oplossing.”

Maar heel veel maakt het niet uit. Je kunt dus gewoon rustig aan doen als je geen trek hebt in een sprintje.

Bron(nen):   HLN