Lawine-expert waarschuwt voor ramp in de Alpen: “Het wordt erger dan in 1999, veel erger”

Populaire skigebieden in Oostenrijk, Frankrijk en Zwitserland gaan gebukt onder een dik pak sneeuw. Skiërs kunnen nauwelijks naar huis en de kans op lawines neemt toe. Zeker nu de temperatuur begint te stijgen.

Harde wind, hoge temperaturen en veel sneeuw vormen het perfecte recept voor gigantische lawines. Er wordt dan ook rekening gehouden met sneeuwverschuivingen die tot in de valleien komen en zo zelfs gebouwen en wegen bedreigen.

De Zwitserse expert Werner Munter waarschuwt: “De afgelopen 36 uur is er een meter verse sneeuw gevallen. Het kan nog erger worden dan tijdens de lawinewinter  van 1999, veel erger”. Hij vervolgt: “Wanneer het – zoals voorspeld – warmer wordt, dan dreigt een catastrofe. De sneeuw heeft koude en tijd nodig om zich te kunnen ‘vastzetten’”, legt hij uit. “Ontbreekt de koude, dan is het risico groot dat sneeuwmassa’s beginnen te schuiven en uitmonden in een lawine.”

Zijn advies aan wintersporters is dan ook om binnen te blijven. “Als het hier begint te regenen, dan zal het veel erger worden dan in de ‘lawinewinter’ van 1999”, vreest Munter. En toen vielen er heel veel slachtoffers.