Deze walvis kan ‘hallo’ en ‘dag’ zeggen en tot drie tellen

Een orka in Frankrijk is de eerste in zijn soort die kan praten.

Wikie, een zestienjarige vrouwtjesorka, heeft in het marinepark in Antibes geleerd om ‘hallo’, ‘dag dag’ en ‘Amy’ te zeggen. Ook kan het dier tot drie tellen, schreeuwen en het geluid van een windje nabootsen, schrijft de BBC.

Het dier maakte deze geluiden terwijl ze gedeeltelijk boven water was met haar spuitgat in de lucht. Onderzoeker dr. Jose Abramson zegt: “Orka’s gebruiken hun spuitgat om geluiden te maken. Het is net alsof je met je neus praat, dus we verwachten niet dat het perfect klinkt.”

Orka’s leven in groepen in de zee en ontwikkelen hun eigen dialecten. Ze behoren tot de weinige diersoorten op de wereld die geluiden kunnen nabootsen van andere dieren. Het is eerder al eens gelukt om een papegaai, een dolfijn, een olifant en een orang-oetan menselijke geluiden te laten imiteren.

Mogelijk kan Wikie in de toekomst zelfs kleine gesprekjes voeren. “Het is denkbaar, als je labels hebt, beschrijvingen van wat dingen zijn. Het is eerder gedaan met een papegaai en dolfijnen die gebruik maakten van Amerikaanse gebarentaal. Denk aan zinnen als ‘breng me dit voorwerp’ of ‘leg dit object boven of onder het andere’,” aldus Abramson.

Zo klinkt een pratende orka:

Bron(nen):   The Guardian