Dit is het treurige verhaal achter de pratende orka

Vorige week was het groot nieuws in bijna alle media: een orka die tot drie kon tellen en hallo en gedag zei. Het zou aantonen hoe intelligent de dieren zijn. Maar niemand heeft het over de treurige omstandigheden waarin dit nutteloze onderzoek is uitgevoerd.

Orka Wikie zit in een aquarium in het Franse Antibes. Daar werd hij door wetenschappers getraind om enkele woorden na te zeggen. Maar de studie is hooguit entertainment volgens experts van de Orca Research Trust in Nieuw-Zeeland. “Ik zou mijn naam zeker niet onder die studie willen zetten”, zegt Dr. Ingrid Visser aan news.com.au.

Daarnaast leven de orka’s in het Franse aquarium onder zeer slechte omstandigheden, vertelt Visser die er geweest is. “Dat park is nogal tragisch”, zegt ze. “En het is toch ironisch dat een dierenpark met deze studie helpt aan te tonen hoe intelligent deze dieren zijn, maar zelf niet erkent dat er een verantwoordelijkheid bij komt kijken om voor zulke slimme dieren te zorgen.”

Ze zouden zich ook vreemd gedragen door de stress van de gevangenschap. “De orka’s in Marineland hebben verschrikkelijke tanden, het gevolg van het kauwen op de betonnen tanks en de stalen poorten. Ik zag het gebeuren toen ik er was”, zegt ze. Daarnaast stond het aquarium drie jaar geleden ter discussie toen er een orka stierf tijdens de overstromingen in Zuid-Frankrijk.

Bovendien horen orka’s natuurlijk helemaal niet in gevangenschap te leven. De dieren kunnen in het wild meer dan honderd kilometer per dag afleggen en duiken tot 700 meter diepte. Toch zitten er wereldwijd nog zo’n zestig gevangen in tanks of aquaria.

Bron(nen):   Newsmonkey