‘s Werelds allerlaatste witte neushoorn is ziek

Van de noordelijke witte neushoorn is nog één mannetje over en die “toont tekenen van ziekte,” zoals zijn verzorgers in Kenia het formuleren. Niet gek, het dier is met zijn 45 jaar al heel oud.

Sudan, zoals hij heet, werd een wereldwijd icoon, nadat parkwachters hem in 2015 wisten te redden van stropers en hem sindsdien 24 uur per dag lieten bewaken. Maar dierenartsen maken zich nu zorgen over de gezondheid van de neushoorn. Ze hebben een infectie ontdekt die veel dieper zit dan die bij zijn rechter achterbeen waar hij onlangs aan is behandeld.

Van de eerdere verwonding is Sudan genezen, maar het herstel van deze tweede infectie duurt veel langer. “We hebben er alles aan gedaan om hem te helpen,” zeggen medewerkers van het reservaat op Twitter. “Maar we zijn erg bezorgd. Hij is extreem oud voor een neushoorn en we willen niet dat hij onnodig lijdt.”

Wetenschappers voeren een race tegen de klok om een IVF-techniek te ontwikkelen, zodat Sudan zich nog kan voortplanten. Daarvoor worden eitjes gebruikt van de twee laatste levende noordelijke witte neushoorn-vrouwtjes, die in hetzelfde reservaat wonen. De moeder en dochter hebben een aandoening waardoor ze niet op natuurlijke wijze zwanger kunnen worden.

Stropers en jagers hebben zolang jacht gemaakt op de noordelijke witte neushoorn dat het dier nu zo ongeveer is uitgestorven. De hoorn is zeer gewild in China waar hij wordt gebruikt in traditionele Chinese medicijnen om ziektes te behandelen als koorts, reuma en jicht.

Bron(nen):   The Independent