‘Vlees eten is totaal immoreel’

Denker des Vaderlands Rene Ten Bos vindt dat er maar één keus is: geen vlees eten. ‘Er is geen enkele manier om vlees eten te legitimeren of te rechtvaardigen.’  Dat zegt hij in de vleesloze week in Trouw

Van de totale biomassa aan zoogdieren (dat is het totale gewicht aan zoogdieren in de wereld), wordt “35 procent door de mens ingenomen en 61 procent door vee dat door de mens wordt geconsumeerd. Slechts 4 procent is nog wild.

“Dat percentage wilde dieren neemt verder af: men schat dat er rond 2100 nog slechts 2 procent wilde dieren zijn, vooral knaagdieren. Een krankzinnige verhouding.”

En ook diervriendelijk vlees verdrijft andere soorten, zegt Ten Bos. Er bestaat dus geen diervriendelijk vlees.

“Komt nog bij, dat ‘diervriendelijk vlees’ ervan uitgaat dat het vriendelijk voor het dier is eerst te grazen en dan te worden geslacht. Meestal is vee redeloos en dom; het graast blijmoedig, redeloos en dom op die dijk. Maar op het moment dat beesten geslacht worden, beginnen ze lawaai te maken, omdat ze doorhebben wat er gebeurt. Dat heet vocalisering.”

“Het is lastig om massaproductie op het gebied van voedsel te bewerkstelligen die het milieu ontziet. Maar dat geldt toch vooral voor vlees. Er is geen enkele manier om vlees eten te legitimeren of te rechtvaardigen. Vlees eten is totaal immoreel.”

Bron(nen):   Trouw