Levensverwachting Chinezen stijgt binnenkort met 2,4 jaar

De Chinese overheid kon er niet meer om heen. Er moest iets gebeuren aan de luchtvervuiling die het land teistert. Reden om vanaf 2014 alles op alles te zetten om de smogdeken die over veel Chinese steden ligt aan te pakken. En met succes.

Amerikaanse onderzoekers hebben aangetoond dat de luchtkwaliteit in dichtbevolkte regio’s aanmerkelijk is verbeterd. De lucht is nog lang niet schoon, maar het gaat wel veel beter dan verwacht. Dat heeft zijn weerslag op de gemiddelde levensverwachting van de Chinees. Eerder onderzoek wees uit dat luchtvervuiling de Chinees 6,5 jaar van zijn leven kost, maar door de investeringen in schonere lucht komt daar 2,4 jaar bij mits de ontwikkeling nog enkele jaren zo door gaat. Lokaal is de vooruitgang zelfs nog groter. Zo leven de twintig miljoen inwoners van Beijing waarschijnlijk 3,3 jaar langer en worden de mensen in de stad Shijiazhuang zelfs 5,3 jaar ouder.

De onderzoekers deden de afgelopen vier jaar fijnstofmetingen op 200 plaatsen in China. “Sinds 2013 is de luchtkwaliteit in het hele land enorm verbeterd,” klinkt het. Zo daalde in de omgeving van Beijing de concentratie fijnstof met maar liefst 36 procent. Nog steeds wordt de norm van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in veel dichtbevolkte regio’s overschreden, maar de goede weg is ingezet.

Bron(nen):   Scientas