Zo koud wordt het precies dit weekend

Het is de lentezon niet gelukt om de touwtjes in handen te houden. Leek het er even op dat koning winter met de staart tussen de benen was afgedropen, hij is terug helaas. Met andere woorden: het wordt koud, heel koud, dit weekend. Plaatselijk kan het kwik dalen tot -8, het gaat sneeuwen en mogelijk sneuvelen er weer records. Dat komt allemaal door een koudefront dat vanaf donderdag vanuit het zuiden noordwaarts over ons land trekt, meldt Weerplaza. Een ijzige oostenwind maakt opnieuw dat het guur en naar wordt buiten. Deze extreem koude oostelijke lucht komt vrijdag naar ons land. In het noorden kan de regen overgaan in sneeuw. Het kwik daalt in de loop van de dag dan voor het eerst naar het vriespunt wat met name in de noordelijke provincies tot gladheid kan leiden.

Zaterdag is ook het zuiden aan de beurt. De sneeuwbuien trekken langzaam richting Brabant en Limburg, al valt er in de meeste regio's maar een tot twee centimeter. De temperatuur daalt ondertussen naar -2 in het zuiden tot -6 in het noordoosten. Zeker in de zuidelijke provincies wordt het dan mogelijk de koudste 17 maart ooit.

En mocht je nog denken: ach, wat is nou -6. Zaterdag zorgt de harde oostenwind ervoor dat de gevoelstemperatuur hier en daar daalt tot -15.