De prijs die de Franse bulldog betaalt voor zijn schattigheid

Kokito, de 8 maanden oude Bulldog die stierf in de handbagage-ruimte tijdens een vlucht van Houston naar New York stierf mede omdat hij een Franse Bulldog was. Het zijn extreem schattige dieren, met hun platte neus, hun permanent verbaaste blik en hun handzame formaat. Ze worden steeds populairder.
Maar het leven van een Franse Bulldog gaat niet over rozen. Hij is namelijk extreem doorgefokt op schattigheid en dat heeft een prijs die allereerst de hond en later het baasje moet betalen.
Het uiterlijk van de Franse Bulldog wijkt erg af van het uiterlijk van een normale hond, die op zijn beurt weer afstand van de wolf. Van binnen is de Franse Bulldog nog steeds een beetje wolf, maar van buiten is hij een mode-accesoire. De Franse Bulldog is een hondenras dat zo gefokt is dat deze nauwelijks nog een snuit en een staart heeft. De snuit is nog maar 1/6e van de lengte van de kop; bij een gewone hond is dit 1/2e. Doordat de snuit erg plat is, kan de hond slecht ademhalen (brachycefaal obstructief syndroom).
Ze zijn dan ook veel en snel ziek. Menige Franse Bulldog krijgt tijdens zijn – vaak korte – leven iets aan zijn strottenhoofd. De luchtpijp is te nauw, waardoor de hond bij een beetje inspanning al snel in ademnood komt. De Franse Bulldog heeft een onderbeet, een te korte onderkaak, waardoor hij gebitsafwijkingen en -ontstekingen krijgt. Kortom: misschien had Kokito de mishandeling door de stewardess van United overleefd als hij geen Franse Bulldog was geweest

Bron(nen):   New York Times  Rashondenwijzer