Plasticsoep is 16 keer groter dan gedacht

De plasticsoep blijkt vele malen groter dan tot nu was berekend. Er drijft bijna 80.000 ton plastic in de Stille Oceaan.

De plasticsoep tussen Californië en Hawaï is de grootste van vijf enorme drijvende vuilnisbelten. En alleen al deze ene zone blijkt zestien keer meer plastic te bevatten dan eerder was geraamd. Wetenschappers zijn daar achter gekomen door luchtfoto’s te analyseren in combinatie met data van schepen die netten rond trekken in het gebied. Het plastic wordt bijeen gedreven door golfstromen die samenkomen.

“In het algemeen zou je verwachten dat de vervuiling van de oceanen erger wordt, omdat we meer plastic produceren en gebruiken,” vertelt dr. Laurent Lebreton aan The Independent. “We hebben ontdekt dat er 80.000 ton plastic rond drijft in een gebied van 1,6 miljoen vierkante kilometer. Dat komt overeen met 1,8 biljoen deeltjes van allerlei groottes.” 99 procent van alles wat er ronddreef was gemaakt van plastic.

Niet alleen is er méér plastic dan eerder gedacht, ook de juist zo gevaarlijke microplastics, die kleiner zijn dan vijf millimeter, nemen snel in hoeveelheid toe. De wetenschappers zeggen dat hun bevindingen aantonen dat er meerdere methodes nodig zijn om een accuraat beeld van het probleem te krijgen. “We hebben eigenlijk geen idee waar en hoeveel plastic zich precies in oceanen bevindt. Er is nog weinig onderzoek naar gedaan dus ik hoop dat onze nieuwe technieken ook in andere delen van de wereld worden gebruikt,” besluit Lebreton.

Bron(nen):   The Independent