Zelfs het ijs op de Noordpool zit vol met plastic

Al het water op aarde lijkt slachtoffer te worden van het meedogenloze plastic. Zelfs het Noordpoolijs is niet gespaard gebleven. Duitse onderzoekers troffen recordhoeveelheden microplastics aan.

In 2014 en 2015 onderzochten ze vijf stukken ogenschijnlijk brandschoon spierwit ijs. Maar onder de oppervlakte wachtte een onaangename verrassing. Het ijs bleek tot 12.000 microscopisch kleine stukjes plastic te bevatten, twee keer zoveel als tot nu toe werd aangenomen.

Dat komt omdat de onderzoekers nu een speciale camera gebruikten waarmee zelfs de allerkleinste deeltjes konden worden waargenomen. Twee derde van het plastic was kleiner dan een mensenhaar. De deeltjes zijn voornamelijk resten van verpakkingen, verf, nylon en celluloseacetaat, dat gebruikt wordt om sigarettenfilters te maken. Het meeste zou afkomstig zijn van de plasticsoep, de drijvende berg plastic in het noorden van de Stille Oceaan.

De verf- en nylondeeltjes komen mogelijk uit de Siberische Zee van schepen en visnetten. “Onze bevindingen doen vermoeden dat de groeiende scheepvaart en visserij hun stempel achterlaten,” schrijven de onderzoekers van het Wegener Instituut, die hun studie gisteren publiceerden in vakblad Nature Communications.

Bron(nen):   HLN