Dit is het enige land ter wereld met een negatieve ecologische voetafdruk

Bijna alle landen op de wereld hebben een positieve ecologische voetafdruk. Dat wil zeggen dat ze meer CO2 uitstoten dan ze absorberen, maar er is één land waar het juist andersom is. Ja, eentje maar.

Ingeklemd tussen grote vervuilers India en China ligt Bhutan. En alleen Bhutan weet minder koolstofdioxide uit te stoten dan de bossen in het land kunnen absorberen. Het ministaatje heeft slechts 800.000 inwoners en de inzet op duurzame energie is er deel van de nationale identiteit.

De minister-president van Bhutan, Tshering Tobgay, zei in een TED talk in 2016: “Onze verlichte monarchen willen het land ontwikkelen door een balans te vinden tussen economische groei, sociale ontwikkeling, duurzaamheid en cultuurbehoud.”

Duurzaamheid is opgenomen in de grondwet van Bhutan. In de wet staat dat 60 procent van het grondoppervlak van het land te allen tijde uit bos moet bestaan. Verder is er een uitgebreid netwerk van rivieren dat wordt gebruikt om het grootste deel van de energie op te wekken en wordt er minimaal gebruik gemaakt van transport waarvoor fossiele brandstoffen nodig zijn.

Bron(nen):   The Independent