Pakistan registreert warmste aprildag ooit: 50,2 graden

Waarschijnlijk is het nog nooit ergens op onze planeet zo warm geweest in april als afgelopen maand in Pakistan. Het kwik liep daar op tot boven de vijftig graden.

Deze temperatuur werd gemeten in de stad Nawabshah. De meer dan een miljoen inwoners puften en steunden. Normaal gesproken ligt de temperatuur er in april tussen de 18 en 29 graden. Het vorige record stond op exact 50 graden en werd vorig jaar op 19 april gemeten in Larnaka, eveneens in Pakistan. Expert in extreme weerfenomenen Christopher Burt zegt in The Washington Post dat 50,2 graden waarschijnlijk de warmste apriltemperatuur ooit gemeten is.

Door de hitte kwam het openbare leven in Nawabshah tot stilstand en zijn tientallen mensen onwel geworden. Straten en markten oogden verlaten, omdat iedereen verkoeling zocht binnenshuis. Pakistan staat in de top 10 van landen die het zwaarst te lijden hebben onder klimaatverandering. Het land kende al in maart een extreme hittegolf en ook voor mei worden hogere temperaturen dan normaal verwacht. In combinatie met minder regen zal het aantal en de intensiteit van zandstormen er toenemen en worden oogsten bedreigd.

 

Bron(nen):   HLN