Mysterieuze uitstoot van verboden cfk’s vergroot gat ozonlaag

De uitstoot van cfk’s is al dertig jaar verboden, maar wetenschappers hebben ontdekt dat er toch een mysterieuze toename is van CFC-11, de op een na schadelijkste van alle cfk’s.

Er zou een nieuwe bron zijn in Oost-Azië die verantwoordelijk is voor de gestegen uitstoot. Dat melden wetenschappers van het Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) in Colorado. Ze noemen hun ontdekking “het meest verrassende dat ze ooit hebben gezien.”

Aangezien er bij de VN de afgelopen zes jaar geen extra cfk-productie is gerapporteerd, is er dus iemand die zich stiekem niet aan de afspraken houdt.

Om de schade aan de ozonlaag te herstellen is ruim dertig jaar geleden in het Akkoord van Montreal vastgelegd dat de uitstoot van cfk’s (chloorfluorkoolwaterstoffen) verboden is. Het verdrag was een groot succes. Het gat in de ozonlaag wordt kleiner en zou tegen 2050 helemaal zijn hersteld, dachten wetenschappers.

Tot ze er twee jaar geleden achter kwamen dat het gat weer groter wordt. Twee maanden terug bleek uit onderzoek dat boven bewoonde gebieden, zeker richting de evenaar, de ozonlaag flink dunner is geworden. Maar hoe kan dat? Een deel van de verklaring is dus dat het Montreal Protocol met voeten wordt getreden.

Daarnaast blijken giftige stoffen waarvan eerder werd gedacht dat ze onschadelijk waren toch slecht voor de ozonlaag. Het gaat dan met name om dichloormethaan. China is voor 50 tot 60 procent verantwoordelijk voor alle uitstoot van dichloormethaan. Andere Aziatische landen, waaronder India, zorgen voor het grootste gedeelte van de rest.

Onderzoekers willen nu dat het Akkoord van Montreal wordt uitgebreid, zodat er ook een verbod komt op andere ozonvernietigende stoffen.

Bron(nen):   Newsmonkey