Dit is wat het kost als we de klimaatdoelen van Parijs niet halen

Het klimaatakkoord van Parijs, dat ervoor moet zorgen dat de aarde aan het eind van de eeuw niet meer dan 1,5 graad Celsius is opgewarmd, is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Het zou de wereldeconomie tegen 2100 tot wel 30 biljoen dollar opleveren.

Dat blijkt uit een nieuwe studie die in Nature verscheen. Als de gemiddelde temperatuur op aarde stijgt, zal dat ten koste gaan van de economische groei in de meeste landen. Dat komt voornamelijk door een daling van de arbeidsproductiviteit, een slechtere volksgezondheid en lagere opbrengsten van de landbouw.

Met het model dat de wetenschappers gebruikten konden ze inschatten wat de economische impact zou zijn als de aarde 1,5 graad opwarmt en wat er met de economie gebeurt als de temperaturen 2 of zelfs 3 graden stijgen. Hoofdonderzoeker Marshall Burke van Stanford University legt uit in The Guardian: “Tegen het eind van de eeuw zal de welvaart op de wereld met 3 procent zijn gestegen als de temperatuur 1,5 in plaats van 2 graden stijgt. In dollars is dat zo’n 30 biljoen.”

“Dus volgens ons onderzoek levert het halen van het klimaatdoel van Parijs veel meer op dan het kost. We hebben ook uitgerekend wat er gebeurt als de temperatuur 3 graden stijgt. Dat zal de wereld nog eens 5 tot 10 procent aan bnp kosten ten opzichte van de stijging van 2 graden. Dat zijn nog eens tientallen biljoenen dollars.”

Dus het is niet alleen belangrijk voor het klimaat, maar ook voor de economie om als de wiedeweerga die CO2-uitstoot terug te dringen.

 

 

Bron(nen):   IFL Science